En statlig finansieringsbank?

Hadde det ikke vært for Husbanken hadde boligbyggingen stoppet helt. Etter finanskrisen har de private bankene bidratt svært lite til å finansiere nye boliger. Problemet er at bankene fortsatt er meget forsiktige med å finansiere nye prosjekter i byggenæringen og i næringslivet ellers. Statens gigantlån til bankene synes å bety lite. Kanskje er eneste utvei at det opprettes en ny statlig finansieringsbank for næringslivet.

Vi vet nå om en rekke byggeprosjekter som legges tilbake i skuffen på grunn av at bankene nekter å finansiere prosjektene – eller at betingelsene for å finansiere prosjektene er helt håpløse. Dette er prosjekter som har søkegode, solide partnere – og dette er prosjekter som er etterspurte. De kan være lettsolgte eller de kan være sikret utleie til akseptable priser. Det dreier seg også om utvidelse av anlegg/bygg som har sprengt kapasitet.

Vi vet at både bransjeorganisasjonene og NHO er opptatt av dette. Vi frykter at dette vil ramme mange arbeidsplasser i byggenæringen spesielt i de neste månedene.

Så lenge det er valgkamp er det unntakstilstand i det politiske liv, men så snart valgresultatet er klart må de som skal lede landet virkelig ta affære i denne saken.