Husbanken redder boligbyggingen

På samme måte som ved forrige krise i byggenæringen, redder Husbanken boligbyggingen i Norge.

I årets første syv måneder har statsbanken finansiert 6 138 boliger - og det er en betydelig del av det som er finansiert i denne perioden. I tillegg finansierer banken mye annen byggevirksomhet. Nå må banken ha mer penger.

Og i følge Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa vil Husbanken få ytterligere bevilgninger i løpet av høsten.

- Vi startet året med en låneramme på 12 milliarder kroner, sier administrerende direktør Geir Barvik i Husbanken til Byggeindustrien. Som en del av krisepakken fra regjeringen i vår, fikk vi ytterligere 2 milliarder kroner. Men etterspørselen er økt med ca. 50 prosent fra i fjor - og pengene er nå snart brukt opp.

- Så dere redder på mange måter boligbyggingen i år?
- Ja, hadde det ikke vært for Husbanken ville det vært katastrofalt både for boligbyggerne og for store deler av leverandørindustrien. Og det er riktig som Byggeindustrien antyder at dette var samme situasjon som på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet. Den gang var det bankkrise - og de private bankene trakk seg omtrent helt ut av boligmarkedet. Under den nåværende finanskrisen har vi sett mye av den samme utvikling. Det gis fortsatt tilbud om lån fra de private bankene, men betingelsene og kravene til sikkerhet er så store at det er uinteressant å bruke tilbudene.

Les mer i neste utgave av Byggeindustrien