Må ikke kastes i søpla

Sparepærer inneholder små mengder kvikksølv. Det er derfor viktig at brukte sparepærer ikke kastes i søpla.

- Du kan levere brukte sparepærer gratis i alle forretninger som selger slike. Du behøver ikke ha kjøpt dem i den spesifikke forretningen. Du kan også levere dem gratis på mottak for farlig avfall, sier SFT-direktør Ellen Hambro.

Redusere bruken av kvikksølv

De norske utslippene av kvikksølv er sterkt redusert de siste 20 årene. Miljøvernmyndighetene har en egen handlingsplan med tiltak for å redusere utslippene ytterligere.

Utslippene av kvikksølv forventes å bli redusert med 65-70 prosent i perioden 1995-2010.

- Vi arbeider aktivt nasjonalt og internasjonalt for å redusere utslipp og bruken av kvikksølv. Vi jobber blant annet for strengere grenser som gir lavere innhold av kvikksølv i sparepærer og lysstoffrør, sier SFT-direktør Ellen Hambro.

Kontrollerer at regelverket følges

Miljøvernmyndighetene kontrollerer at regelverket følges opp. Vi sjekker at sparepærer ikke inneholder mer kvikksølv enn tillatt og at avfallsbehandlingen er trygg.

Vi kontroller også at forhandlerne følger opp pålegget om å informere godt i butikkene om at det er gratis å levere inn brukte sparepærer.

Vi har i flere år informert forbukerne om at sparepærer ikke må kastes i søpla. Det blir en ny kampanje om dette i høst.

Energikrav til belysningsprodukter

Fra 1. september i år innførte EU en forordning der det stilles energikrav til belysningsprodukter. Det er nå forbudt å produsere og importere lyspærer som ikke oppfyller disse kravene til EU-landene. Dette omfatter fra 1. september alle matte glødepærer og klare glødepærer over 100 W.

Det er strenge kvalitetskrav til alle pærer. For eksempel kan sparepærer av dårlig kvalitet ikke importeres.

Norge er foreløpig ikke omfattet av forbudet mot glødepærer, siden forordningen foreløpig ikke er innlemmet i EØS-avtalen. Det er altså ikke forbudt å selge eller kjøpe glødepærer i Norge fra 1. september.

Vi vil likevel se en gradvis utfasing fram mot 2012, og samtidig en innfasing av mer energieffektiv belysning.