Starter vindselskap

AF Gruppen, Dr.techn. Olav Olsen og Lyse etablerer et nytt selskap som skal utvikle fundamenter til offshore vindturbiner.

Det nye selskapet, som skal hete Vici Ventus (fra latin "I conquered the wind"), har som mål å levere ferdig monterte vindturbiner offshore. Selskapet vil dra veksler på Olav Olsens spisskompetanse innen konstruksjon og engineering, AF Gruppens styrke innen entreprenørvirksomhet og prosjektstyring og Lyses erfaring med å utvikle og gjennomføre store energiprosjekter. Vici Ventus vil benytte kompetanse utviklet gjennom flere tiår i Nordsjøen til å utvikle, bygge og installere kostnadseffektive fundamenter for vindturbiner.

Forut for etablering av selskapet har partene samarbeidet om utvikling av fundamentkonsepter som er konkurransedyktige for ulike dybde- og bunnforhold, byggesteder og installasjonsmetoder.  Selskapet har ulike fundamentkonsepter med egenskaper som passer for ulike anvendelser.

Vici Ventus har utviklet et unikt og patentsøkt betongunderstell som er basert på erfaringene fra byggingen av oljeinstallasjonene. Betongunderstellet kan monteres sammen med tårn og turbin innenskjærs. Understellene er også konstruert slik at de kan bære vekten av den ferdige vindturbinen under utslep til vindparkene offshore, der en bare fyller understellet med vann  for å sette den ferdige konstruksjonen på havbunnen. Lang erfaring fra olje og gass- installasjoner har også vist at betongunderstell har svært lang levetid og at de nærmest er vedlikeholdsfrie.

- AF Gruppen vil gjennom denne satsningen bruke sin kompetanse og erfaring fra bygging av industrianlegg og landbaserte vindkraftanlegg, sier Pål Egil Rønn, konsernsjef i AF Gruppen.

Det vokser nå fram en betydelig investering i energiproduksjon fra vindturbiner til havs - i Europa og ellers i verden. Storbritannia og Tyskland leder an, men også i andre land er det stor aktivitet. I Storbritannia  skal det for eksempel investeres i størrelsesorden 500 milliarder kroner i å bygge ca 5 000 vindturbiner offshore i de kommende 15-20 år. Samtidig står utbyggerne av offshore vindparker overfor store utfordringer både av teknisk og kommersiell karakter. Man opererer under tøffe klimatiske forhold, prosjektene er komplekse og de finansielle løftene betydelige.

- Norsk leverandørindustri har spesielt gode forutsetninger for å møte disse utfordringene.  Lyse ønsker å skape en spydspiss for denne industrien inn i offshore vind markedene som nå vokser opp i Storbritannia og en rekke andre land, sier Arne Aamodt som er produksjonsdirektør i Lyse.

- En forutsetning for å utvikle de beste og mest konkurransedyktige løsningene for offshore vind er en industriell tankegang. Både produkt og prosess må optimaliseres gjennom hele verdikjeden. Vi ser vår satsing på Vici Ventus sammen med AF og Lyse som et svar på denne utfordringen. Vår ambisjon er at Vici Ventus gjennom sine løsninger skal bidra aktivt i å utvikle markedet for offshore vindkraft, sier direktør for forretningsutvikling i Dr.Techn. Olav Olsen, Olav Weider.

Vici Ventus skal ha hovedkontor i Stavanger. Robert Haugen fra AF Gruppen blir styrets leder. Tor Ole Olsen fra Dr.Techn. Olav Olsen og Bjørn Roger Otterdal fra Lyse blir medlemmer i styret.