Norge for dårlig på miljøbygg

Norge ligger langt bak EU og USA når det gjelder å redusere energiforbruket i byggenæringen, og myndighetene mangler konkrete tiltak for å gjøre noe med det, fastslår ny rapport.

Byggesektoren står for 40 prosent av den stasjonære energibruken i Norge og en tredjedel av klimagassutslippene. På dette området er vi en sinke i forhold til USA og EU, skriver Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) i en ny rapport.

- Norske politikere må komme seg ned på landjorden. Norge har ingen unnskyldning for å ligge så langt bak når det gjelder tiltak for å redusere energibruk i bygg. Her må det gjøres noe drastisk, sier administrerende direktør Liv Kari Skudal Hansteen i RIF til Dagens Næringsliv.

I rapporten skriver de at det er stor avstand mellom klimaforliket Stortinget vedtok i fjor, og oppfølgingen i praksis når det gjelder energiforbruk i byggenæringen. De mener ingen av partiene tar på alvor de konkrete direktivene som har kommet i etterkant av EUS plan om 20 prosents reduksjon av klimautslippene innen 2020.

- Det er etablert et omfattende rammeverk som kun motstrebende blir innført i Norge. Det er lite oppmerksomhet her til lands rundt faktisk energiforbruk i bygg, som ofte er 50 til 75 prosent høyere enn det teoretiske. Det er i dag ingen krav til dokumentasjon av faktisk forbruk, sier Hansteen.

RIF foreslår en ordning som måler totalforbruket til byggprosjekter fra første spadetak til riving.

- Dette er ingen ny månelanding. Teknologien er der, det står bare på viljen.