Et ikke-tema i valgkampen

Tomtefesterne er valgkampens skjulte joker. Som forrige gang kan de avgjøre det hele. Ingen av partiene tør mene noe om saken.

- Vi har fått høre det direkte fra toppene i partiene. Vår sak er et "ikke-tema", sier Grethe Gjertsen i Tomtefesterforbundet. Dette skyldes først og fremst at tomtefestesaken truer husfreden mellom de røde og de grønne, men også at politikerne ikke vet helt hva de skal mene om dette.

Kom i klemme
Ved forrige stortingsvalg sørget Gjertsen og Tomtefesterne for å støtte Storbergets kandidatur, gjennom en stor annonsekampanje og ved å oppfordre alle med festetomt til å stemme rødt.

- Vår sak berører ca. 1 million velgere, direkte eller indirekte. Etter forrige valg takket Arbeiderpartiet oss for hjelpen inn. Men vi havnet midt i den rød-grønne klemma, og vi kom dårligst ut av regjeringssamarbeidet, sier Gjertsen, og viser til en lovendring som gir bøndene rett til ekstra betalt for tomter på festekontrakt.

Gir seg ikke
Men Tomtefesterforbundet ser nye muligheter i en ny regjering. -Vi støtter de samme som før, høyresiden har ikke perspektiver for det vi kaller "Den glemte eiendomsrett", men Senterpartiet får oss til å se rødt, og vi ber innstendig tomtefestere å sørge for at de kommer under sperregrensen, sier hun. Tomtefesterne frykter nemlig nye angrep på sine eiendommer fra det de kaller kløver-banden.

- De vil ta fra oss tomtene, under påskudd av distrikstpolitikk og sviktende inntekter. Men vi skal ikke sitte og se på dette, sier Gjertsen.

Valgkamp
Den siste uken før valget driver Tomtefesterforbundet derfor intensivt informasjonsarbeid mot medlemmer og andre med festetomt, blant annet ved å ha stand utenfor Stortinget. Det blir også annonsert tungt i alle landets aviser før valget.

- Vi skal drive aktivt informasjonsarbeid på 40 steder i landet den siste uken. Vi regner med at medlemmene vil lytte til våre råd, slik at vi kan få endret loven en gang for alle. Høyesterett har tidligere gitt oss rett i at innløsing av tomter til 20 ganger årlig festeavgift er full erstatning, i neste periode vil vi ha dette på plass, sier nestleder Gjertsen.