Opphever byggeforbudet i Storfjorden

Det blir nå mulig å bygge blant annet hoteller, leilighetskompleks, fabrikker, dypvannskaier og forretninger i Storfjorden. Skoler og enkelte institusjoner kan etter særskilt vurdering også bygges.

- Det er etablert et godt system for varsling og evakuering i området, og vi anser at oppføring av enkelte bygningstyper ikke vil være til fare for liv og helse så lenge vilkårene i teknisk forskrift blir fulgt, sier kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Det har lenge vært byggerestriksjoner i Storfjorden fordi et eventuelt ras kan føre til flodbølger. En endring i teknisk forskrift til plan- og bygningsloven gjør at det nå under gitte forutsetninger vil være mulig med en viss utbygging i området. Endringen skjer med umiddelbar virkning.

- En ufravikelig forutsetning for å kunne bygge etter denne bestemmelsen, er at forsvarlige systemer for varsling og evakuering er på plass, slik at liv ikke går tapt, presiserer Kleppa.

For at bygging skal kunne tillates, er det også satt vilkår om at utbyggingen er avgjørende for utviklingen av samfunnet, at det ikke finnes andre hensiktsmessige og sikre alternative areal for utbygging, sikringstiltak er utredet og at utbyggingen er avklart i plan.

Det vil fortsatt være noen begrensninger for hvilke typer byggverk som kan oppføres. For eksempel vil det ikke bli mulig å bygge barnehager, sykehjem eller omsorgsboliger, dette fordi konsekvensene av en skredhendelse vil være særlig stor. Sykehus, brannvesen, politistasjoner og andre bygninger som må fungere i beredskapssituasjoner vil heller ikke tillates oppført. Av miljøhensyn blir det heller ikke tillatt å bygge tankanlegg for lagring/omsetting av drivstoff.