Finalistene klare

På Statsbyggs pressekonferanse i dag presenterte kulturminister Trond Giske de seks forslagene som går videre til fase 2 i plan- og designkonkurransen for Najonalmuseet på Vestbanen.

Juryen har siden juni vurdert de 237 innkomne bidragene og la i dag frem listen over de seks som skal bearbeides videre før endelige vinnere blir kåret i mars 2010.

Arkitektene bak finalistbidragene blir fortsatt ikke offentliggjort. Også neste fase av konkurransen skal gjennomføres i full anonymitet slik regelverket krever.

- Jeg er godt fornøyd med juryens arbeid så langt. Tidsplanene for konkurransen følges, og jeg ser frem til å se resultatet av finaleomgangen, sier Statsbyggs administrerende direktør Øivind Christoffersen.
 
Juryen er ledet av Nasjonalmuseets styreleder Svein Aaser.

Være flaggskipet

- Dette vil bli et bygg som forandrer Norges ansikt, som gir oss en stimulans og som forhåpentligvis forsterker interessen enda mer rundt arkitektur, og hvordan vi bruker offentlige rom. Det er det mest spennende byggeprosjektet i Norge i kommende ti årene., sa kulturstatsråd Trond Giske før han røpet hvilke seks prosjektutkast som går videre.

- Vi har sett hvordan operabygget virkelig skapte en enorm interesse og hvordan slike bygg faktisk forandrer livssituasjonen vår.

Midt mål og regjeringens mål er at Nasjonalmuseet skal bli tilsvarende monument. For veldig kort tid siden  la vi frem en strategi for en fornyet arkitekturpolitikk for Norge. En nasjonal strategi hvor arkitekter, byplanleggere kommuner og entreprenører og brukere av hus og myndighetene på ulike nivåer har medvirket og samarbeider på tvers for å få en helhetlig arkitekturpolitikk.

Staten skal være et godt forbilde. Vi skal gå foran og bruke ny arkitektur i våre bygg og kkape gode offentlige rom mellom byggene. Bruke arkitektur på en god måte. Dette bygget skal være flaggskipet i den statlige satsingen, understreket Giske

Fremdeles på idestadiet

Det er en spennende dag for juryen og vi har hatt noen spennende dager bak oss som fikk sin avslutning nå nylig. Det har vært et grundig arbeid, fastslo juryleder og styreleder i Nasjonalmuseet, Svein Aaser:

Vinner før påske

De 237 utkastene har stor bredde og gir juryen et mangfold og et godt utvalg blant meget gode, middelmådige, meget dårlige og de fantastisk urealistiske. I det øvre sjiktet har juryen samlet seg om seks utkast som hver på sin måte har en kvalitet og kapasitet på konseptnivå som juryen kan anbefale videre. Juryen er innstilt på å fortsette sitt arbeid slik at det endelige utfall forhåpentligvis kan presenteres i god tid før påske.

Det er viktig å presisere at vi bare er halvveis i konkurransen. Det er ikke løsningen fase en etterspør. Vi er fremdeles på idestadiet. Forslagene blir foreløpig oppfattet som skisser av form og organisering som gir retning og skaper en ferdig løsning. Derfor er det avgjørende for neste fase av konkurransen at forslagene ikke fremstilles som endelige. En dom nå ville kunne he en ødeleggende effekt på konkurransens fase to.

Det viktige med konkurransen er å finne løsninger for et funksjonelt museum. Det innebærer at juryen har lagt avgjørende vekt på hvordan hovedfunksjonene er plassert i forhold til hverandre og på gode rom for en markert museumsvirksomhet. Dette er et kunstmuseum. Juryens oppfatning er at uregelmessig romform er dårlig egnet og vil skape problem for utstillingsvirksomhet. Vi har vektlagt klarhet i organisering, logistikk og form. Vi har også vektlagt romlige konsept som muliggjør den sikkerheten som er så avgjørende for betydningen for et nasjonalmuseum.

Det er også viktig at konseptene svarer på den utfordringen det er å skape et nasjonalt kunstmuseum med en arkitektur som har verdighet og selvstendig karakter, sa Aaser.