Dette vil Sp gjøre for byggenæringen

26. august sendte BNL brev til alle politiske partier på Stortinget der de ba om svar på åtte konkrete spørsmål av stor betydning for vår næring.

Samtidig tok BNL direkte kontakt med noen utvalgte politikere og spurte hva de vil gjøre for byggenæringen.

Senterpartiet vil gå inn for at det stilles kompetansekrav til bedriftene i byggenæringen. Ikke minst sett i lys av den nye plan- og bygningsloven, som Stortinget nylig har vedtatt og som spesifiserer nye og skjerpede krav.

Senterpartiet ønsker også at offentlige bygge- og anleggsprosjekter skal kunne brukes til å jevne ut aktiviteten i næringa. Senterpartiet mener det bør innledes et nærmere samarbeid mellom næringa og staten samt KS med tanke på å få bedre prognosemateriell som grunnlag for en slik utjevning.

Nestleder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, svarer på vegne av partiet:

1) Vil partiet gå inn for at det innføres et skattefradrag for utgifter til energieffektiviseringstiltak i private husholdninger ?

Senterpartiet vil legge til rette for energisparing og overgang fra el-oppvarming til annen fornybar varme i private husholdninger. Vi er villig til å drøfte ulike virkemidler i så henseende, men vi har ikke programfestet et slikt skattefradrag.

2) Vil partiet øke lærlingetilskuddet?

Ja.

3) Vil partiet støtte et eget FoU-senter for byggenæringen?

Dette er en idé som vi skal vurdere nærmere.

4) Vil partiet minst følge opp rammene som er lagt i Nasjonal Transportplan i kommende fire-årsperiode?

Ja.

5) Vil partiet bidra til at større vei - og jernbaneprosjekter fullfinansieres fra oppstart, slik at raskest mulig framdrift kan sikres?

Ja.

6) Vil partiet gå inn for å avvikle formuesskatten, enten helt eller kun for arbeidende kapital, i løpet av kommende stortingsperiode?

Senterpartiet vil fjerne formueskatten på arbeidende kapital for selvstendig næringsdrivende, i tillegg vil vi heve bunnfradraget i formueskatten.

7) Vil partiet gå inn for at det stilles kompetansekrav til bedriftene i byggenæringen?

Ja, ikke minst sett i lys av den nye plan- og bygningsloven, som Stortinget nylig har vedtatt og som spesifiserer nye og skjerpede slike krav.

8) Vil partiet gå inn for å forsere prosjektering og oppstart av større offentlige byggeprosjekter som omsorgsboliger, sykehjem og studentboliger

Senterpartiet ønsker at offentlige bygge- og anleggsprosjekter skal kunne brukes til å jevne ut aktiviteten i bygge- og anleggsnæringene. Dette har ikke vært enkelt å få til i praksis, men vi mener det bør innledes et nærmere samarbeid mellom næringen og staten og KS med tanke på å få bedre prognosemateriell som grunnlag for en slik utjevning. Man bør i det minste unngå at offentlig byggeaktivitet økes i takt med privat byggeaktivitet med de negative følger en tut-og-kjør politikk har for sysselsetting, priser og kvalitet.

Senterpartiet er tilfreds med at det som en viktig del av vinterens krisepakker ble gitt økte bevilgninger til vedlikehold og istandsetting av offentlige bygg og infrastruktur, og at det også ble bevilget penger til å bygge flere omsorgsboliger, studentboliger og kommunale utleieboliger.

Senterpartiet mener det fortsatt er behov for å øke innsatsen for å få bygget og vedlikeholdt mer i offentlig regi, og vil vurdere dette ut fra de fakta om sysselsettingen som legges fra i høstens budsjett.