BNL ber om mer

Byggenæringen har fortsatt ledig kapasitet på byggsiden. Byggenæringens Landsforeningen (BNL) ber derfor myndighetene satse mer på skole- og omsorgsprosjekter.

BNL-sjef Ketil Lyng sier til Dagens Næringsliv at ledigheten så langt i år ikke er blitt så høy som fryktet og forklarer den lavere pessimismen med regjeringens krisetiltak, lav rente samt generell bedre utvikling på arbeidsmarkedet.

Men samtidig opplyser han at BNL fortsatt regner med en omsetningsnedgang på 30 milliarder kroner fra 2008 til 2010 og en mulig samlet nedgang på 30.000 årsverk.

- Dette gir rom og kapasitet for fortsatt offentlig satsing på skole, omsorg og pleie både når det gjelder nybygg og rehabilitering. Det er nå en gyllen mulighet for politikerne til å satse på gitt valgløfter, sier Lyng til avisen.

BNL-sjefen frykter at nedgangen kan slå enda hardere inn i norsk økonomi neste år hvis EU-landene og USA, som strever med å få til vekst, ikke lykkes.

- Dette vil få betydning for investeringene i oljesektoren og slå inn i leverandørindustrien, sier Lyng som overfor DN mener det er altfor tidlig å avblåse krisen.

Fra 2008 til 2009 gikk de totale investeringene i bygg og anlegg ned fra 259 til 247 milliarder kroner. Neste år regner BNL med et ytterligere fall ned til 229 milliarder.