Bygg for fremtiden

Vi vet i dag at vi trenger å få ned energibruken og redusere avfallet. Likevel er ikke dette alltid tilfelle når nye bygg skal planlegges eller rehabiliteres. Hvor skorter det?

Liv Kari Skudal Hansteen

Adm. direktør
Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF)

Andre gjestekommentatorer

Peder B Backe, BackeGruppen
Ketil Lyng, BNL
Per Sandberg, Stortinget (Frp)
Kim Robert Lisø, SINTEF Byggforsk
Steinar Gullvåg (A)
Bjørn Erik Øye, Prognosesenteret
Geir M. Aarstad, Skanska
Terje R. Venold, Veidekke
Øyvind Halleraker, Stortinget (H)
Pål Egil Rønn, AF gruppen
Jon Sandnes, EBA
Gunnar Kvassheim, Stortinget (V)
Petter Moe, NCC
Martin Mæland, OBOS

Bygninger har stor betydning for energi- og ressursbruk og miljøbelastning. Bygg beslaglegger 40 % av det totale energiforbruket og bygg- og eiendomssektoren er den største forbrukeren av materialressurser i Norge med omtrent 40 %. Ja, det er ikke til å komme fra at alle byggeprosjekter har en eller annen form for miljøpåvirkning.

Til tross for denne kunnskapen, hører vi dessverre fortsatt unnskyldninger for ikke å ha et miljøfokus: "Vi har ikke tid" eller "Vi har ikke råd". Konsekvensene av en slik tanke kan faktisk bli unødvendig høye driftsutgifter, klager på dårlig inneklima eller pålegg om utskifting av miljøgifter i bygget om få år. Derfor bør alle prosjekter ha et økt fokus på miljø. Ikke bare på grunn av de lokale og globale miljøutfordringene, men også av hensyn til økonomi, funksjonalitet og kvalitet i bygget. Å ha miljøfokus betyr egentlig bare å bruke sunn fornuft.

Ha fokus på miljøhensyn allerede i programfasen
Altfor ofte begynner man å tenke på miljøhensyn først på forprosjektnivå. Det er for sent. For å få best mulig miljøtiltak til lavest pris, er det viktig å ha fokus på miljøhensyn allerede i programfasen. RIF har også tidligere påpekt betydningen av god planlegging i tidlig fase, der det kreves relativt liten innsats for å legge til rette for miljø- og kostnadseffektive bygg. God planlegging i starten gir lavere bygge-, drifts- og ombyggingskostnader. Det gir også mindre risiko for klager på inneklimaet og for oppryddingspålegg.

Vi må samhandle og tenke på en ny måte
Miljøeffektive løsninger krever en ny måte å tenke på når det gjelder prosjektering. Her ligger den største barrieren for å få miljøeffektive bygg. Ukritisk å oppfordre til "valg av tradisjonelle, velprøvde løsninger", kan hindre og i verst fall legge lokk på nødvendig utvikling. Det er viktig at arkitekt og prosjekterende ingeniører utnytter sin basiskunnskap og undersøker "beste praksis" på sine fagområder, i stedet for ukritisk å benytte løsningene fra tidligere prosjekt. Erfaring viser at nært samarbeid i tverrfaglig prosjekteringsgrupper vil øke forståelsen for detaljer og helhet i prosjektet. Dette er vesentlig for å oppnå integrert design og derved miljøeffektive bygg.

Prosjekter til inspirasjon
Heldigvis finnes det forbilder. Det nye operabygget i Oslo er for eksempel et europeisk demonstrasjonsprosjekt med optimale energiløsninger. Erichsen og Horgen forteller at operaens energiforbruk og klimautslipp er redusert fra 35 til 80 % under vanlig standard. Multiconsults egne kontorlokaler er et annet eksempel. Bygget har status som ett av ENOVAS forbildeprosjekter. Årsaken er fremtidsrettede løsninger for å få lavere energinivå og bruk av fornybare energikilder. I CIENS miljøforskningssenter er energimengden halvert fra det som er normalt for næringsbygg. En aktiv og konstruktiv byggeherre, er ett av suksesskriteriene Morten Walmsness i Rambøll peker på. SWECO viser hvordan en miljørevisjon av rutiner ved drift og bruk av bygg kan gi miljøgevinster. Omlegging av rutiner ved et næringsbygg førte alene til en reduksjon på 10- 15 % av bygningsmassens totale energiforbruk. Slikt er jo ikke bare moro - det er penger å spare!

Test deg selv
RIF har gjennom Byggemiljø, der RIF også innehar styrelederfunksjonen, tatt initiativet til å utarbeide en veileder for miljøriktig prosjektering av bygninger . RIF oppfordrer alle i byggenæringen til å gå inn på www.byggemiljo.no og lese denne. På Byggemiljøs hjemmesider finnes også mulighet til å teste egen miljøkompetanse innen bygg. Er viljen til stede, finnes både fagmiljøet og kompetansen! Lykke til!