Truer Statnett med dagbøter

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) krever at kabelfeilene på strømkablene i Oslofjorden blir rettet opp innen 16. oktober i år. Hvis ikke venter dagbøter på 100.000 kroner for Statnett.

Kabelfeilene, som oppsto våren 2008, har tidvis gitt billigere strøm i Sør-Norge enn i resten av landet, samtidig som handelskapasiteten mot Sverige er blitt redusert.

I en pressemelding fra NVE heter det at kabelfeilene har ført til store samfunnsøkonomiske tap, og kan påvirke forsyningssikkerheten.

- Reparasjon av den siste kabelforbindelsen skulle vært avsluttet innen 1. juni 2009. Under spenningssetting og uttesting oppsto imidlertid en ny feil som krevde ytterligere reparasjoner. Statnett pålegges nå å utbedre skadene og gjenopprette driften på kabelen innen 16. oktober 2009. Statnett vil få dagbøter på 100 000 kroner dersom fristen ikke overholdes, skriver NVE i pressemeldingen.

Den første kabelfeilen i Oslofjorden oppsto trolig på grunn av en båt som ankret opp påsken 2008. Noen uker senere dukket det opp enda en feil på en kabelforbindelse i fjorden, uten at årsaken til dette er kjent.