Subhus

Subhus

Sted: Stokkøya, Åfjord

Prosjekttype: Nybygg

Totalkostnad eks mva:
11 millioner kroner

Byggherre: Hosnasand Eiendom

Totalentreprenør:
Stjern Entreprenør

Arkitekt: Pir II Arkitektkontor

Rådgivere: RIB: Harboe & Leganger - RIBr: Rambøll Norge

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider og utomhus: Roan Maskin - Taktekking/membran: Takservice - Maler: Fargesenteret i Bjugn - Flislegger: Ragnar Skånøy - Rørlegger og ventilasjon: Einar Haugsnes - Elektro: Nortek Elektro - Lås og beslag: Beslag Consult

 

På Hosnasand på Stokkøya i Åfjord kommune på Fosenhalvøya har Stjern Entreprenør bygget et utleiebygg med 13 leiligheter for Torild Langklopp og Roar Svenning.

Siden bygget ligger delvis under bakken blir det kalt et subhus. Fra leilighetene er det utsikt ut over Frohavet. Privatmarkedet er aktuelt hele året. Vår, høst og vinter satser vertskapet også på kurs og konferansemarkedet.

70 meter
Bygget har kostet 11 millioner kroner eks mva å føre det opp. Tiltakshaver er Hosnasand Eiendom AS. Det er tegnet av Pir II Arkitektkontor og bygget i totalentreprise av Stjern Entreprenør. Byggingen startet høsten 2008 og bygget ble tatt i bruk i sommer.

Tomten er skrånende ned mot sjøen. Bygget heller nedover mot nord. Svenning forteller at grunnen består av fjell og grus. - Massene som ble tatt ut ble lagt tilbake bak og oppå råbygget etter at det stod ferdig. Dermed ligger bygget delvis inne i bakken.

Bygget er cirka 70 meter langt, ti meter bredt og har en svak vinkelform. Både bærende konstruksjon og tak er i plasstøpt betong. Taket er isolert med rockwool og styrofoam og tekket med folie og torv. Fasadene består av glass, tre og polykarbonat. Inne i bygget er det frilagt betong, tre og ulike typer industrigulv. Det gir et røft og særpreget inntrykk. Konstruksjonen er tilnærmet vedlikeholdsfri.

13 leiligheter
Bygget inneholder 13 leiligheter, et møterom, resepsjon, spiserom og tekniske rom. Sistnevnte ligger i bakkant av leilighetene i hele byggets lengderetning. Det brukes også som lagerrom. Leilighetene er på cirka 20 kvadratmeter. Ingen er likt innredet og alle har egne navn. Alle har TV og trådløst bredbånd. Inngangene ligger ut mot sjøen. Det er åpne rom med tak foran leilighetene.

Oppvarmingen skjer med vannbåren gulvvarme, basert på varmepumpe til luft. Beliggenheten delvis under bakken og torvtaket gir god isolasjon og dermed redusert energibruk. Ventilasjonen er balansert og har varmegjenvinning via varmepumpen. Brannsikring er ivaretatt ved seksjonering.

Masterstudenter ved Høyskolen for Design og Kunsthåndverk i Göteborg (HDK) har utsmykket leilighetene, blant annet ved å lage inventar av ulike materialer.

Strandbar
Rundt bygget er det utmark, strand, hav og en strandbar som drives av Langklopp og Svenning. Hans-Christian Munthe-Kaas (med erfaring fra Bagatelle og Oro) har ansvaret for kjøkkenet i strandbaren. Menyen avhenger av hvilken fisk og hvilke skalldyr han får tak i fra lokale fiskere. Det er plass til 60 gjester inne i strandbaren og 80 på terrassen.

Bratt lærekurve
Svenning sier at byggingen av subhuset betydde en bratt lærekurve. - Sett i ettertid burde vi brukt mer energi på å kvalitetssikre tidsforbruk og bygge opp gjensidig forståelse mellom alle fag. Byggingen har likevel gått greit.

Daglig leder Lars-Helge Kolmannskog i Stjern Entreprenør forteller at bygget ble oppført uten noen fraværsskader.

Sivilarkitekt Ogmund Sørli i Pir II Arkitektkontor forteller at en av utfordringene i å planlegge subhuset var at det skulle være et rimelig prosjekt. - Samtidig skulle bygget være særpreget og spennende. Særpreget er oppnådd ved at bygget ligger delvis inne i bakken, ved materialbruken og formen. Resultatet er noe man ikke finner på alle nes langs kysten. Jeg tror resultatet har blitt bra. Pågangen fra kunder og media har vært stor. Sivilarkitektene Ragnild Erdal og Mette Melandsø har også jobbet med dette prosjektet her ved vårt kontor.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter