Lab-bygget

Lab-bygget

Sted: Bergen

Prosjekttype: Nybygg

Totalkostnad inkl mva:
740 millioner kroner

Bruttoareal: 23.000 kvm

Byggherre: Helse Bergen

Totalentreprenør råbygg tett hus: Larsen, Atterås & Brosvik

Prosjektledelse, byggeledelse VVS og HMS-ansvarlig:
Erstad & Lekven

Byggeledelse: Sweco Norge

Arkitekt: C.F. Møller

Rådgivere: RIB: Rambøll Norge - RIV og RIGeo: Sweco Norge - RIE: Multiconsult - RIBr: Conradi - Utstyrsplanlegging: Syscom

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid: Stensland & Tyssøy - Stålkonstruksjoner: PPTH - Hulldekker: Spenncon - Tømrer: Åsane Byggmesterforretning - Innredningssystemer: Acusto - Taktekking: Protan - Vaskesystem glassfasader: Koltek - Glassfasader, glasstak, aluvinduer og aludører: Bolseth Glass - Maler: Malermester O. Paulsen - Gulvlegger: Magnus Stigen - Mur og flis: Veidekke - Rørlegger: Chr. M. Vestrheim - Ventilasjon: Elnan - Elektro: M. Thunestvedt og Frøland & Noss - SD-anlegg: TAC - Kjølemaskiner: Utstyr & Kjøleservice - VAV: Swegon - Lab-innredning: VWR International - Kjøkken: HTH Kjøkkenforum - Sprinkling: Brann & Sprinkler Teknikk - Brannsikring: Autronica Fire and Security - Rekkverk: Bjartmar Rinde - Rørpost: Collett - Heiser: Kone - Byggvask: AB Service Systemer - Adgangsanlegg: Hafslund Infratek - Skiltarbeider: Signal Reklame - Mottak byggavfall: Franzefoss

 

Haukeland Universitetssykehus og Universitetet i Bergen har tatt i bruk et nytt laboratoriebygg på 23.000 kvadratmeter.

Prosjektleder Halfdan Wiberg jr ved prosjektkontoret i Helse Bergen forteller at laboratoriebygget har tre viktige funksjoner.

- Det gir mer oppdaterte arealer for laboratorievirksomhet, det styrker bindingen mellom medisinsk forskning ved Universitet i Bergen og klinisk behandling ved Haukeland Universitetssykehus og ved å flytte ut laboratoriene og ikke-klinisk virksomhet fra sentralblokken vil denne få forlenget liv.

740 millioner kroner
Lab-bygget ligger på en 2,8 mål tomt mellom sentralblokken, BBB-bygget og en (vaierskåret) fjellskjæring. Tomten har fjellgrunn og var sprengt ut og planert en stund før byggingen startet.

Bygget har ni fulle etasjer og en mezzanin etasje. I fjellet under bygget ligger det to parkeringsetasjer knyttet til parkeringsanlegget under sentralblokken. Det har kostet 740 millioner kroner inkl mva. Tiltakshaver er Helse Bergen. Det er tegnet av arkitektkontoret CF Møller AS og ført opp i delte entrepriser. Larsen, Atterås & Brosvik AS (LAB) hadde totalentreprise på råbygg tett hus. Byggestart var i august 2006. Innredning startet i januar 2007. Bygget stod ferdig i april i år. Fra da og frem til nå har montering og testing av laboratorieutstyr pågått.

U-form
Sett ovenfra har bygget U-form med åpning mot vest. Bygget har to laboratoriefløyer (mot nord og øst) og en kontorfløy (mot sør). Inne i U-formen ligger det et atrium. Dette gir lys til laboratoriene og kontorene som ligger inn-til det.

Wiberg sier at bygget har en robust og fleksibel struktur. - Det er stor grad av gjentakelse oppover i etasjene og det er enkelt å hente inn det man trenger av infrastruktur. Arbeids- og lysforholdene i bygget er gode.

Bærende konstruksjon er i stålsøyler og hulldekker. Taket er flatt. Over U-formen er det isolert og folietrekket. Atriet har glasstak. Bygget har glassfasader rund baut, med unntak av nederste etasje som er i betong. - Arkitekten ønsket å gi bygget identitet der det ligger mellom BBB-bygget og sentralblokken og valgte å bruke fargerike glassfelt under vinduene.

Glassfasadene og glasstak er prosjektert, levert og montert av Bolseth Glass. Glassrutene er festet i aluminiumsprofiler og går utenfor dekkene. Geir Atle Bolseth forteller at det er fullisolert bak de fargete glassrutene, noe som gir meget høy U-verdi. Totalt har bygget 9.800 kvadratmeter glassfasader. Det var mest krevende å montere fasadene inn mot fjellet på sørsiden. Her var det meget trangt.

Innvendig er det gummigulv i laboratorier og kontorer og parkett i fellesareal. Veggene har faste skjørt ned til 2,30 meter og systemvegger under det. Laboratoriene har en samlet gulvflate på 15.000 kvadratmeter og har faste innredninger.

Trang byggeplass
Prosjekteringsleder Leon Fauske i Erstad & Lekven sier at den største utfordringen under prosjekteringen var å få brukernes krav og ønsker inn i prosjektet, slik at programmeringen skulle stemme med utvilklingen. - Bygget er ført opp over flere år og da vil behov endres og nytt utstyr komme på markedet.

Odd Lothe i Sweco var byggeleder og forteller at det var mange utfordringer i byggefasen. - Blant de viktigste var at vi jobbet på en meget trang byggeplass og at de tekniske anleggene både var kompliserte i seg selv og kompliserte å få inn i bygget. Vi måtte ofte være kreative for å finne føringsveier. Det var også viktig å sørge for at både rådgivere og utførende skjønte oppgaven sin, siden mange ting skulle virke sammen. Vi har hatt god og ubyråkratisk dialog med brukerne. Det har vært et spennende prosjekt og jeg tror brukerne har fått et tjenlig bygg.

Prosjektleder Ottar Sleire i LAB forteller at den største utfordringen i oppføringen av lab-bygget var den meget trange tomten. - Vi hadde nesten ikke klaring på noen side. Bygget ligger tett mot tre andre bygg og en fjellskjæring. Logistikken var krevende. Vi kunne ikke forstyrre utrykningskjøring og daglig drift ved sykehuset. Det Trailere med stål og hulldekker måtte vente et stykke unna bygget og så kjøre frem til bygget når det var behov for produktene. Jeg tror ikke noen så store bygg har blitt ført opp på en så trang tomt i Bergen tidligere.

Fritjof Skaflestad i Acusto forteller at selskapet har montert innvendige konstruksjoner, som blant annet omfatter modulvegger og glassvegger med dører, himlinger og profilsystemer. - Vi har i samarbeid med arkitekt utviklet og laget ekstruderte aluprofiler spesielt tilpasset konstruksjonene. De er også til hjelp for de tekniske fag. Vi monterte først skjørteløsninger til henholdsvis høyde 230 cm og 270 cm, så ble gulvbelegg lagt før systeminnredningen ble montert. Dette ga effektiv byggetid og fleksible løsninger, som også er bra for de tekniske fag. Vi kom tidlig inn i prosjektet og fikk være med på utvikling og gjennomføring. For oss har dette vært en omfattende og viktig kontrakt.

Chr. M. Vestrheim AS har montert sanitæranlegg, varmeanlegg, kjøleanlegg (rørføringer med isvann til aggregater og fan coil), vannrenseanlegg og anlegg for ren gass og medisinsk trykkluft. Rolf Danielsen i Vestrheim sier at de største utfordringene på anlegget var at det var trang plass for tekniske installasjoner i korridorer. - I tillegg har prosjektering og produksjon tidvis foregått samtidig.

Rent bygg
Det ble praktisert rent bygg under oppføringen av lab-bygget. Wiberg sier at det ble arbeidet i soner og at en egen renholdsentreprenør ble engasjert etter hvert som arealer ble ferdigstilt. Siden det ble brukt hulldekker ble det ikke så mye fukt i konstruksjonen i utgangspunktet, men som var det ble tørket ut med vifter drevet med fjernvarme og rotoravfuktere. For å sikre et godt inneklima er det brukt lavemiterende materialer.

Bygget varmes opp med vannbåren varme basert på fjernvarme. Det er også returvarme på kjølekretsene, noe som dekker mellom ti og 20 prosent av varmtvannskapasiteten. Solavskjerming utføres med innvendige persienner. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Det er separate kurser på noen av laboratoriene, med avtrekkskap og filtrering av luften.

Ventilasjonsanleggene trekker ut 400.000 kubikkmeter luft per time. Brannsikring er ivaretatt med fullsprinkling og med brannventilasjon i trappehusene. Bygget har både fibernett og trådløse nett. Det har sentral driftskontroll med cirka 500 alarmpunkter (som er 2/3 av antall punkter ved Haukeland Universitetssykehus).

Økt kompetanse
Wiberg sier at mange av dem som har vært med å planlegge og føre opp lab-bygget har fått økt kompetansen sin av dette prosjektet. - Det har vært et meget utfordrende og lærerikt prosjekt. Mange har lært mye om teknisk avanserte bygg og om hvordan fremdriften best kan organiseres. Vi har hatt en liten, men meget effektiv byggherreorganisasjon på inntil 4,5 årsverk. Arbeidet har vært målrettet og løsningsorientert. Entreprenørene har vært meget flinke og saker har løst seg greit.

Sivilarkitekt Hugh Serendahl i CF Møller forteller at den største arkitektoniske utfordringen var å få komplekse behov og komplekse tekniske krav inni en estetisk helhet. - Dette har vært et spennende oppdrag og samarbeidet med Halfdan Wiberg, Odd Lothe, Leon Fauske og brukerne var meget godt.

Tekst og foto: Ole Harald Dale

 


Flere prosjekter