61 prosent flere konkurser

I løpet av årets første åtte måneder har tallet på konkurser økt med 61 prosent, sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

Også månedstallene for august 2009 viser økning i forhold til i fjor.

- Tallene viser de samme tendensene som vi har sett en tid nå: Konkurstallene fortsetter å stige. Som vi tidligere har påpekt, er nok dette en følge av finanskrisen. Så langt er det ingenting som tyder på at konkurstallene skal begynne å synke, sier underdirektør Karl Erik Rørmark ved Konkursregisteret.

I løpet av årets første åtte måneder ble 3 417 enheter slått konkurs, mens det i fjor var 2 117 konkurser i samme periode. De tilsvarende tallene for tvangsavviklinger er 1 050 og 847.  Økningen er 61,4 prosent for konkurser og 24,0 prosent for tvangsavviklinger, viser tallene fra Konkursregisteret. Sett under ett har konkurser og tvangsavviklinger økt med over 50 prosent.

Blant fylkene er det Finnmark som har økt mest hittil i år, 116.2 prosent i forhold til fjoråret. Vestfold har en økning på 104,4 prosent, og Vest-Agder 76.9 prosent.

De samlede tallene for konkurser og tvangsavviklinger har økt i alle fylkene, sammenlignet med fjorårets åtte første måneder.  Hvis vi ser bare på konkurstallene, er det tre fylker som har en viss nedgang: Hedmark, Oppland og Buskerud.

Også månedstallene for august 2009 sammenliknet med august 2008 viser økning. Antallet konkurser og tvangsavviklinger i landet som helhet ligger 45,7 prosent høyere enn fjorårets augustmåned.  Økningen var størst i Hedmark, med 400 prosent.

Ser vi kun på konkurser, og holder tvangsavviklinger utenfor, hadde Rogaland den største økningen, med 300 prosent. Tre fylker har nedgang i konkurstallene for august, sammenliknet med august i fjor: Vest-Agder, Buskerud og Hedmark.