Hellige vindmøller

I India har man sine hellige kuer. I Norge har vi våre hellige vindmøller. Politikerne er så opptatt av nymotens fornybar energi, at man helt glemmer vannkraften som har gitt mange av de rikdommer som har bygget Norge. Det ligger fortsatt et enormt potensial i vannkraft, men dette tør ikke politikerne å ta i. Til det er redselen for de uttallige protestgruppene for stor. Men er det ikke snart på tide at man begynner å ta hensyn til flertallet her i landet.

Ved å satse på den naturgitte ressursen vannkraft som vi har mye av her i landet - og den er i alle høyeste grad fornybar - kan vi dekke både vårt behov og mange andres behov for elektrisk kraft til langt inn i evigheten.

Hadde vi brukt bare en liten del av det som nå øses ut til dyre løsninger til modernisering av mange vannkraftverk, ville vi kunne øke strømproduksjonen til en langt rimeligere penge enn det som er "in" i de rette kretser nå. Hadde vi heller brukt ørlite grann av det som "sløses" bort i alle verdens forsøk på nymotens kraftproduksjon til energiøkonomisering i de tusener av norske boliger og bygg, ville vi også fått en flott gevinst.

Den norske anleggsbransjen er beredt til å sette i gang en storstilt rehabilitering av norske vannkraftanlegg. Ved å strosse ut tunneler, bygge nye moderne kraftstasjoner som kan avløse snart 100 år gamle anlegg, kan strømproduksjonen økes dramatisk med det vannet som allerede renner inn i de gamle anleggene.

Vi ser også muligheter både i småkraftverk og ved en skånsom utbygging av nye kraftverk i vassdrag som så langt er fredet. Dette siste er selvsagt som å banne i kirken. Men la oss begynne med de eksisterende an leggene da. Der er det mer enn nok oppgaver - og investeringene som vi legger inn i slike anlegg vil være gullkantet fra dag en.