Haaland

Haaland

Sted: Stokkelandsmarka, Vigrestad

Prosjekttype: Nybygg

Kontraktssum eks mva:
103 millioner kroner

Bruttoareal: 11.500 kvm

Byggherre: Aarbakke Eiendom

Totalentreprenør: Kruse Smith

Byggeleder: BIMI

Arkitekt: Sjo Fasting

Rådgivere: RIB: Procon - RIBr: QPC

Underentreprenører og leverandører: Riving: Sørvest Betongsaging - Grunnarbeider: Risa - Betongelementer: AS Betong - Stålarbeider: Icopal Metall Vest - Vinduer og dører: Rubicon - Taktekking: Icopal Tak - Maler: Lund & Vaaland - Gulvlegger: AcryliCon Rogaland - Flisarbeider: Lund Mur & Flis - Rørlegger: Mæland Rør - Ventilasjon: Simex - Elektro: Bryne Elektriske - Storkjøkken: SørVest Storkjøkken - Branntetting/fuging: Thermax - Porter: Hauck Portservice

 

På halvannet år har Kruse Smith ført opp et administrasjons- og produksjonsbygg for Haaland AS på 11.500 kvadratmeter i Stokkelandsmarka i Hå kommune.

Prosjektleder Harald Næss i Kruse Smith forteller at bygget består av en produksjonshall på 9.800 kvadratmeter, et garderobeanlegg på 273 kvadratmeter og en to etasjes administrasjonsfløy på 1.450 kvadratmeter. Bygget er tegnet av arkitektfirmaet Sjo Fasting og ført opp av Kruse Smith i totalentreprise. Kruse Smiths kontraktssum er på 103 millioner kroner eks mva (og eks tomtekostnader). Med maskiner og utstyr har Haaland investert 230 millioner kroner i anlegget.

19.30-06.00
Tomten er på 39 mål. Det var Risa AS som opparbeidet den. Arbeidet startet sommeren 2007. Store deler av tomten måtte masseutskiftes. For ikke å forstyrre naboer med støy valgte Risa å utføre arbeidet fra klokken 19.30 til klokken 06.00 (det er et godt stykke til nærmeste bolig). Risa kjørte bort 23.000 kubikkmeter matjord og 65.000 kubikkmeter bløte masser, og kjørte inn tilsvarende mengder sprengstein. Tomten er nå forberedt for utvidelse av bygget.

Byggestart var i januar 2008. I august 2008 startet montering av maskiner. Prøveproduksjon startet i november 2008. Bygget ble ferdigstilt fra den ene enden og Haaland monterte utstyr ettersom deler av bygget var klart til det. Hele bygget stod ferdig 1. juli i år. Fra samme dato var det full drift i bygget.

T-form
Sett i fugleperspektiv har bygget T-form. Det er 186 meter langt og ligger i øst-vest retning. Administrasjonsfløyen ligger på sørsiden av den vestre enden av hovedkroppen, mens en lakkhall og et rentrom ligger mot nord. Hovedhallen er 36 meter bred og er uten søyler i midten. Den frie takhøyden er seks meter.

Hallene har bærende konstruksjon i stålsøyler og gitterdragere. I administrasjonsdelen er det bærende yttervegger av slipte betongelement og etasjeskillere av hulldekker. Hallene har stålplater på taket, mens det er isolerte og papptekkete hulldekker på taket av administrasjonsdelen. Det er mulig å bygge på en kontoretasje til. Hallene har fasader av isolerte stålkassetter, med unntak av nederste del som er brystning i betong. De innvendige stålveggene i hallene er perforerte for å dempe lyd.


Acrylicon-belegg
I administrasjonsdelen er det mest cellekontorer, men også noe landskap. For å sikre effektivt renhold er hele administrasjonsdelen utstyrt med sentralstøvsuger. Betonggulvet i resepsjon og lobby er stålglattet og delt inn i ruter på 120 x 120 cm.

Samtlige ansatte bruker hovedinngangen når de går til og fra jobb. Kantinen ligger i administrasjonsdelen og er lys og trivelig. For 14 kroner daglig kan de ansatte spise det de ønsker.

I hallene er det armert betonggulv (1.800 tonn betong og 180 tonn armering) som er påført acrylicon-belegg. Gulvet har et høydeavvik på ti millimeter i byggets lengderetning. Med tanke på at det er 186 meter langt er det meget bra.

Største i Europa
Teknisk sjef Elling Herredsvela i Haaland forteller at bedriften har spesialisert seg på tynnplatebearbeiding (opp til tre mm tykkelse). - Dette er det største anlegget av denne typen i Europa. Det går 24 timer i døgnet sju dager i uken, men det er bare bemanning her på dagtid på hverdager. Høyest mulig automatisert produksjon er en forutsetning for å kunne produsere i Norge.

Spesielt støyende produksjon legges til netter og helger. Vi er underleverandør til bedrifter som produserer elektronikk, også maritim elektronikk. I produksjonslinjen har vi maskiner som utfører stansing, laserskjæring og kantpressing. Vi har også en meget avansert lakkhall for pulverlakkering.

Haaland har 85 faste årsverk og i tillegg en bevegelig arbeidsstokk. Forventet omsetning er 500 millioner kroner i året.

Fire ventilasjonsanlegg
Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Administrasjonsdelen har vannbåren varme, med gulvvarme i første etasje og radiatorer i andre etasje. Varmtvannet varmes opp i gasskjel eller elektrokjel, alt etter hva som er mest økonomisk (styres enkelt fra en PC). I hallene brukes overskuddsvarme fra lakkanlegget. Ventilasjonen er balansert og behovsstyrt. Bygget har fire ventilasjonsanlegg, to i produksjonshallen, ett i lakkhallen og et i administrasjonsfløyen.

Det er detektorer i alle kontorer som registrerer endringer i lys og som slår av lys og ventilasjon etter 45 minutter uten endringer. Det er solavskjerming i glassrutene. Både hallene og administrasjonsfløyen er fullsprinklet, det gir bedre fleksibilitet og er gunstig i åpne løsninger. Bygget har fiberbasert bredbånd og fire trådløse nett. Utenfor bygget er det oppstillingsplasser for 120 biler.

Ingen fraværsskader
Næss sier at byggingen har gått greit. - Da aktiviteten var på topp var 60 personer i arbeid på byggeplassen. Det var ingen fraværsskader under byggingen. En lærdom fra dette prosjektet er hvor viktig det er med tett dialog med byggherren. Vi løste mye på byggherremøtene vi hadde hver 14. dag.

Tekst og foto: Ole Harald Dale

 


Flere prosjekter