Gjerdrum ungdomsskole

Gjerdrum ungdomsskole

Sted: Gjerdrum

Prosjekttype: U-skole

Kontraktssum inkl. mva:
135 millioner kroner

Bruttoareal: 4.000 kvm

Byggherre: Gjerdrum kommune

Totalentreprenør:
Agathon Borgen AS

Arkitekt:
Kristin Jarmund Arkitekter AS

Byggeledelse:
Siv. Ing. Trond Thorvaldsen AS

Rådgivere: LARK: Østengen og Bergo - RIB: BraCon - RIG: NGI - RIA og RIBR: Sweco Norge - RIV: ÅF Consult - Rådgivende sprinkling: Lux Brannteknologi - RIV/ Ventilasjon: GK Norge - RIE og elektro: Romerike Elektro - Prosjekterende RIV - utvendige anlegg: Øvre Romerike Prosjektering - Prosjektering av stål / RIB: Siv.Ing. Knut Filseth

Underentreprenører og leverandører: Rør: CFK AS Rørleggerbedrift - Sprinkling: Rør og Sprinkler Companiet - Brann/Nødlys/Adg/Innbrudd: Prosec Oslo - Grunn- og utomhusarbeider: Nordby Maskin - Stålarbeider: Åkrene Mek Verksted - Platetak: Romerike Profilteknikk - Tekking: IcopalTak Øst - Glass og aluminium: Noractor - Betongstøp/-saging: Fron Betong - Lås og beslag: VaktService Teknikk - Flis/Mur/Puss/Naturstein: Murmester Rolf Holm / Ellingard Naturstein / ABC-Pussteknikk - Innervegger: Byggmontasje Øst - Gulvbelegg: Kjærnsmo - Beslag: RS Blikk og Miljømontasje DA - Maling: Karl Myhre - Gulvsparkling: Odal Gulventreprenør - Fast inventar: Harald Krogsæter - Brann- og lydtetting: Thermax - AT tre v Foldedører: Saxi Produkter - Solavskjerming: SolCom - Himlinger & utvendige glassfelter: Tøftum Innredning - Betong: Betong Øst - Rigg, utstyr, maskiner, provstrøm: BAS Maskinutleie - Stillas: Christiania Stillas - Avfallshåndtering: Retura - Forskalingsssystemer: Peri Norge - Parkett: Bo Andrén Norge - Byggrenhold: Ullensaker Renholdsservice - Spanskvegger : Acusto - Ståltrapp: Vulkan Smith

Selv om den nye ungdomsskolen ligger lavt i terrenget, stikker den seg klart frem.

Ved første blikk er plasseringen litt ned i landskapet påfallende ved den nye skolen. Skolebygningen er i ett plan og ser ut til å være omfavnet av det åpne og bølgende terrenget. Men alt har sin forklaring.

De spesielle grunnforholdene med leire og kvikkleire på Vestjordet gjorde at Gjerdrum kommune ville være føre var da den nye ungdomsskolen skulle bygges. I den kommunale planen var området angitt som et fareområde. NGI ble engasjert for å gjøre forundersøkelser. Som en konsekvens ble det foretatt kompensert fundamentering. Store deler av tomten er sjaktet ut ca en meter, tilsvarende er det bygget veier. Dermed er belastningen på leira den samme.

Ikke god nok jobb
Det var 11 arkitektkontorer som ville tegne den nye skolen, av disse var fire prekvalifiserte. «De hadde kommet ulikt langt i sin utvikling» som juryen påpekte.

- Det betød at juryen var tildels skuffet over en del av de prosjektene som kom inn, de hadde rett og slett ikke gjort god nok jobb da de leverte inn produktet, sier prosjektleder Eiendom i Gjerdrum kommune, Henry Dahl Johansen.

Tribunefeber
Men Kristin Jarmund Arkitekter hadde tydeligvis gjort en god jobb. I deres vinnerforslag Tribunefeber påpekte juryen samspillet mellom landskapet og den enkle formen. Videre at den store styrken lå i organiseringen, og at funksjoner, kommunikasjonsarealer og møteplasser var fint avstemte mot hverandre.

- Vi har forsøkt å få til en løsning med tette og fleksible løsninger. De tre skoletrinnene er åpne mot fellesområdet - en sirkel med sittegrupper, vannkraner, bok-skap og kantine. Det er baser, men med tilhørende grupperom og møterom til trinnene. Det var en kabal for å få det kompliserte programmet til å gå opp, sier arkitekt Geir Messel hos Kristin Jarmund Arkitekter.

I konkurransen om byggentreprisen hadde kommunen gitt tre kriterier som ble vektlagt. Pris, oppgaveforståelse, som gikk på at entreprenørene hadde svart på alt og gitt et komplett tilbud, og dokumentasjon.

- Det siste er ofte mangelfullt. Vi ba om en utdyping på bygningsmessige løsninger på anerkjente normer, inkludert nummer i Byggforsk-serien. Skal man kunne gi en riktig vurdering i en totalentreprise, må man svare godt for seg, påpeker Dahl Johansen.

Agathon Borgen gikk seirende ut av konkurransen.

- Anbudsbeskrivelsen var veldig detaljert og utfyllende, og stram i forhold til det vi hadde priset. Det kunne nesten kalles en beskrevet totalentreprise. Med tanke på byggetiden i forhold til kompleksitet var det en fordel at mye er tygd på forhånd, sier prosjektleder Lars Kristian Gaustad hos Agathon Borgen, som fortsetter:

- Det var en utfordring å prosjektere en god konstruksjon, det var en tyngre jobb enn det vi så på forhånd. Det var krevende å få et rettlinjet aksesystem inn i deler av bygget som skulle gå opp i sirkelen. Skråveggen, med 60 graders helling, måtte prosjekteres som et tak.

Fulgte ny Tek
Kommunen ønsket at den nye ungdomsskolen skulle få ekstra oppmerksomhet med tanke på universell utforming og energiforbruk. Alt er klargjort for å kunne koble seg på fjernvarmeanlegget som kommer.

- Tek2007 var under revisjon, men jeg fulgte med på det som skjedde og så at det var en del som ville bli strammet inn. Det kom en del høringsutkast som viste hvor det bar. Selv om Tek`en ikke var klar bestemte vi oss for å følge den underveis i prosessen, sier Dahl Johansen.

I utgangspunktet var vinduene i bygget takhøye i designutkastet. Dette måtte gjøres om til de vindusbåndene vi ser i dag. - Kravet var at det skulle tilfredsstille teknisk forskrift og dokumenteres også i forhold til energiberegninger. Agathon Borgen måtte dokumentere at energikravene ble opprettholdt og klarte det med ganske godt monn. Det er vi godt fornøyde med, sier Dahl Johansen.

- Det nye kravet til Tek kom en måned etter at vi vant konkurransen. At kommunen kjørte ny Tek, selv om det strengt tatt ikke var nødvendig, er positivt. Det skjerper oss som arkitekter. Litt av utseendet på bygget gjenspeiler regelen om 20 prosent glass i forhold oppvarmet areal. Da kunne vi ikke ha glass fra gulv til tak, derfor er det nå vindusspalter. Veggene er også blitt tykkere enn før, sier arkitekt Messel.

- Det er en spesiell vinduskonstruksjon, ja, ytterveggene i det hele tatt. Her har vi vinduer på forskjellige nivåer. Arkitekten ønsket ikke noe system som gikk igjen. For å klare det produksjonsteknisk og oppnå samme effekt, ble vi enige om fire standardfelter som er kombinert i ulik rekkefølge, også speilvendt. Ytterveggen stilte store krav til millimetertilpasning fra våre tømrere. Vi som styrte det hele måtte fra første dag poengtere kravet til presisjon. Ellers ville våre u-er på glass og aluminium slitt med å få systemet til å gå i hop, sier Gaustad.

Sirkulær skolegård og atrium
De tre trinnene i Gjerdrum ungdomsskole har hver sin fløy, i tillegg til en administrasjonsfløy. Alle funksjoner ligger rundt den sirkulære skolegården.
I atriet er det en utescene som går halvveis ut og halvveis inn i kantina. Skråveggen i sørøst har sittetribuner som blir et fint oppholdssted for elever. En betydelig del av den 30 mål store tomta får påkostede utomhusarbeider; Løpebaner, volleyball- og basketballbaner og avsatser.

- Det er utrolig gøy å få være med å levere slike fasader og å vise hva vi kan. Det er lenge mellom hver gang noen bestiller granitt på en slik skråvegg. Den er prosjektert med et opphengssystem i syrefast stål, som gir skjult innsetting av steinen, sier Pål Smith i Ellingard Naturstein.

Til sammen er det brukt 800 kvm lys granitt i skråvegg og i gesims, i tillegg til ca. 400 - 500 kvm skifer i foajeen.

Det er en påkostet skole de 260 elevene nå kan ta i bruk. Solid Innredning, et stort omfang av glassvegger, oljefiner og spilekledning. Inne i kjernen ligger toaletter med pigmenttilsatt sort betong. Ytterveggene er kledd med glassplater som ligger litt utenpå den tømrede veggen. De største kostnadene på sikt ligger ikke alltid i byggeutgiftene. Med i regnestykket er tilnærmede vedlikeholdsfrie materialer.

Arkitektene har i stor grad fått styre fargevalget, inne er det sterke farger - helblå, rosa og gult. Med kontrastfarger som en del av den universelle utformingen. Glassplatene ute er gulgrønne og vil fungere godt i forholdet til det grønne landskapet rundt.

Vis det frem!
Rundt om i landet legges det mye arbeid i å skjule de tekniske installasjoner, spesielt oppe på tak. Så ikke her. De fire tekniske tårnene synes lang vei. De har fått vinduer i forskjellige farger, og skal lyssettes innenfra.

- Vi ville ha en vindusløsning for at man skal kunne se teknikken bak. Det er riktig pedagogsk å vise at det faktisk er viktig teknikk som befinner seg der. Dessuten er det jo en spennende arkitektonisk detalj, forklarer Messel.

Samarbeidseffekt
- I Agathon Borgen bruker vi ofte u-er fra nærområdet. Denne gangen gikk vi bredere ut i markedet geografisk. Det var såpass spesielt prosjekt at vi ønsket å evaluere våre faste samarbeidspartnere. Men selv om vi hentet inn tilbud langt ute i «periferien» var våre gamle u-er allikevel svært konkuransedyktige. De fleste av disse endte vi opp med her også. Vi måtte selvsagt sterkt vurdere gjennomføringsevne og det å takle en slik type jobb, i noen tilfeller foran pris. Det var fullt trøkk fra start til mål, og samarbeidseffekten veide tungt, sier Gaustad.

- Dette har vært en lærerik prosess, som jeg er stolt og glad for å ha vært med på. Agathon Borgen har lagt seg i selen for å gi oss et godt produkt. De har faktisk gitt oss mer på enkelte områder enn det vi har hatt krav på, avslutter Dahl Johansen.

Tekst og foto: Trond Joelson

 


Flere prosjekter