TAF i fare

Regjeringen har stemt imot et forslag fra Høyre om å ta inn Teknisk allmennfag (TAF) som en ordinær del av det offisielle norske skoletilbudet på videregående nivå.

Dette melder helenorge.nho.no.

På et møte i Bergen torsdag 27. august sa NHO president Paul Chr. Rieber at det er svært uklokt å ikke å satse på ordninger som både skolene, elevene og næringslivet nyter godt av.

TAF ble innført i 1994 i forbindelse med Reform 94. TAF er en videregående opplæring som kombinerer undervisning i skole og bedrift, med full studiekompetanse og fagbrev etter fullført utdanning. Dette ble imidlertid et unntak fra hovedmodellen i reformen, som forutsatte to år i skole og to år i bedrift.

Direktør Henning Simonsen i NCC Construction AS forteller at selskapet er en stor tilhenger av ordningen. Han mener TAF-ordningen styrker kompetansen for elever som ellers ville tatt allmennfaglig studieretning framfor en yrkesfaglig utdanning.

- Svært mange kommer senere tilbake til bedriftene i lederstillinger, og mange får da ingeniører som har et fagbrev i bunn av sin utdannelse. Dette er svært nyttig.

Rektor Inge Alvær ved Knarvik Videregående skole har arbeidet hardt for denne ordningen, og han er opprørt over stortingets vedtak.

- Dette er jo den største innovasjon vi har hatt i yrkesutdanningen. Dersom vi ikke får dette inn som en permanent ordning, risikerer vi at tilbudet blir en salderingspost på skolene, mener Alvær.

Prinsippet med å kombinere praktisk og teoretisk utdanning brukes nå også for å redusere det store frafallet i videregående opplæring. Også dette et tilbud som har hatt stor suksess, sier Alvær.