Tror på økt behov for arbeidsinnvandring

Offentlige virksomheter forventer å rekruttere mer EU-arbeidskraft i året som kommer. Til nå har tre av ti offentlige virksomheter brukt arbeidskraft fra Europa.

Neste år kan tallet bli høyere, viser en undersøkelse fra NAV EURES.

Mens private bedrifter forventer å rekruttere færre arbeidstakere fra EU, råder det større optimisme blant offentlige virksomheter. Nesten en av fire bedrifter tror de vil rekruttere europeisk arbeidskraft i året som kommer, blant de offentlige er det mer enn en av tre som tror det samme.

- Finanskrisen har først og fremst rammet privat sektor og det er i de konjunkturutsatte næringene at arbeidsledigheten har økt mest. I offentlig sektor er ledigheten fortsatt veldig lav og behovet for arbeidskraft stort, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie. 

Færre har brukt

En kartlegging av 2500 private og offentlige virksomheter viser at norske arbeidsgivere bruker mindre arbeidskraft fra EU enn i fjor. 31 prosent av de offentlige virksomhetene har brukt arbeidskraft fra Europa i løpet av de siste 12 månedene. Tilsvarende tall for de private bedriftene er 27 prosent, som er en nedgang fra 35 prosent fra samme måling i fjor.

- Tilbakegangen er markert, men ikke mer enn til nivåene på samme tid i 2006. Dette viser at arbeidskraft fra EU er blitt en integrert del av norske virksomheter, sier Saglie.

Godt fornøyd

Ni av ti er enten godt eller svært godt fornøyd med arbeidskraft fra EU. Og blant de som har benyttet  europeisk arbeidskraft sier syv av ti private bedrifter og åtte av ti offentlige virksomheter at de trolig vil fortsette med dette også det kommende året.

Fast ansettelse brukes stadig oftere. I andre kvartal 2007 var det 46 prosent av bedriftene som brukte fast ansettelse for å knytte til seg arbeidskraft fra EU-land. Nå er tallet 58 prosent. Offentlig sektor ligger noe lavere, med 38 prosent. Kjøp av tjenester går kraftig ned, fra 20 prosent i 2. kvartal 2007 til 6 prosent i 2. kvartal 2009.   

Polakker og svensker vanligst

Private bedrifter benytter seg mest av polakker, deretter svensker og tyskere. Mens blant offentlige virksomheter er det svensker som er mest vanlig. Deretter følger polakker og tyskere. Virksomhetene bruker helst egne nettverk og stillingsannonser for å finne arbeidskraft fra EU, men stadig flere bruker rekrutteringstjenesten til NAV EURES. Mer enn en av ti arbeidsgivere har benyttet seg av NAV EURES.

Hotell og restaurant på topp

Hotell og restaurant ligger på topp i bruk av arbeidskraft fra EU. Rundt annenhver bedrift i denne næringen bruker EU-arbeidskraft. Deretter følger industri med 38 prosent og bygg og anlegg med 37 prosent.

Det er i Rogaland og Oslo at arbeidsgiverne bruker arbeidskraft fra EU i størst grad, og disse fylkene var også på topp i fjorårets måling.

- Med 10 prosents sysselsettingsvekst fra 2006 til 2008 er Rogaland det fylket med sterkest jobbvekst i landet. Nesten dobbelt så høy som befolkningsveksten i fylket. Dette er en viktig forklaring på hvorfor Rogaland ligger på topp også i bruk av europeisk arbeidskraft, sier Saglie.