Forsiktig optimisme

Fortsatt fallende trend for igangsettingen av nye boliger, men både for boligsalget og ordrereserven peker pilene oppover igjen.

Boligprodusentenes ferske boliganalyse med status etter første halvår viser en vekst i boligsalget på 7,5 prosent sammenlignet med første halvår i fjor. Andre kvartal viser faktisk en økning fra første kvartal på vel 16 prosent. Dette representerer et klart trendbrudd da boligbyggerne ved inngangen til 2009 hadde opplevd 10 kvartaler på rad med sammenhengende salgsnedgang på nye boliger.

Det presiserer imidlertid at kvartalets salgsnivå fortsatt er lavt sett i en historisk sammenheng.

Dette forklarer også hvorfor igangsettingstallene for nye boliger så langt i år fortatt er rekordlave. Igangsettingen etter årets seks første måneder viser en nedgang på vel 28 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Faktisk er igangsettingen i andre kvartal i år, som er 12 prosent lavere enn første kvartal, den svakeste registreringen av igangsatte nye boliger siden målingene ble etablert for 10 år siden.

Gledelig utvikling har det i år også vært i bedriftenes ordrereserve som helt siden andre kvartal i 2006 hadde en fallende trend og nådde et bunn-nivå i fjerde kvartal i fjor. Den hyggelige trenden fra første kvartal fortsetter i andre kvartal. Veksten er på beskjedne vel en prosent. Dermed er ordrereserven tilbake på samme nivå som på sommeren i fjor.

- Markedssituasjonen gir grunn til en forsiktig og betinget optimisme, kommenterer adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene.

Med en igangsetting på nivå med året 1999 kombinert med en lavere ordrereserve enn det året, antyder Boligprodusentene at boligbyggingen i år blir rekordlav med 16.000 til 18.000 enheter som realistisk nivå.

- Vi vil for resten av 2009 sannsynligvis se en fortsatt svakere igangsetting av nye boliger enn fjoråret. Men dette vil snu til en oppgang på slutten av 2010, fremholder Jæger.

Igangsettingen av nye boliger viser en markant nedgang i alle regioner. Minst er fallet  på Vestlandet med 13 prosent til 2056 enheter. Dette er faktisk et høyere tall enn for Oslo-området hvor nedgangen er størst med et fall i igangsettingen på 47 prosent til 1490 enheter. I Midt-Norge var fallet på 45 prosent, mens Sørlandet fikk 23 prosent. Lavest var nedgangen i Innlandet med 10 prosent og Nord-Norge med 16 prosent.