Hagen vs Halvorsen

Det har vært flertall på Stortinget i 40 år for å fjerne formuesskatten, enten helt eller bare for arbeidende kapital. Til tross for flertallet har det skjedd lite.  

Ei heller i forrige stortingsperiode,  da Høyre, KrF og Venstre gjorde opp budsjettene med Frp. I denne stortingsperioden har bunnfradraget blitt hevet, men det er ikke godt nok!

Stein Erik Hagen har i denne saken framstått som Regjeringens ønskemotstander. Kristin Halvorsen nærmest lyser av glede over å diskutere formuesskatt med en av landets rikeste. Ingen kan da mene at en mann med noen milliarder kroner i formue ikke har råd til å betale noen kroner i formuesskatt?!

Jeg mener at Halvorsen vs Hagen er en avsporing av debatten. Formuesskatten handler om at alle landets eiere av små og mellomstore familieeide bedrifter blir skattlagt fordi de eier en bedrift og sikrer sysselsetting i lokalsamfunnet. Selv om bedriften går med underskudd, forlanger staten at det skal betales formuesskatt. Og for å gjøre det, må kanskje bedriftseieren øke egen lederlønning (som Halvorsen ikke ønsker) eller ta ut utbytte (som Halvorsen egentlig ikke liker og som også er skattlagt) eller selge utstyr fra bedriften.  

I vår var jeg på besøk hos en av BNLs bedriftsledere. Han leder en hjørnesteinsbedrift med ca 50 ansatte. I fjor hadde han 750 000 kroner i årslønn og fikk et krav fra staten på nøyaktig samme beløp i formuesskatt. - Jeg er glad jeg er gift og kan leve på konas inntekt, sa han nøkternt.

 I sommer hørte jeg SVs Heikki Holmås forsvare formuesskatt for disse bedriftslederne med å si at systemet krever at de små også betaler "litt" skatt for at finansdepartementets formuesskattemodell skal kunne få skattlagt de rikeste. Litt? Det handler om 6 mrd kroner for å være helt presis. Det sier vel det meste at Halvorsen og SV ser seg nødt til å skattlegge alle for å skattlegge Hagen.

Svært mange av landets små og mellomstore bedrifter er bygd opp gjennom mange års hardt arbeid. Oppsparte midler er investert i stadige forbedringer av bedriftens utstyr. Dette har sikret tusenvis av arbeidsplasser. Etter høstens valg er det etter alle solemerker fortsatt flertall for å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital. Hva nøler de etter?