Behov for ny offensiv i fornybarsatsingen

Den rødgrønne regjeringen med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i spissen har plassert Norge på en europeisk jumboplass i satsingen på fornybar energiproduksjon.

Gunnar Kvassheim (V)

Leder for Stortingets energi- og miljøkomité.

Stortingsperioder
Representant nr 11 for Rogaland, 1997 - 2001, V.
Representant nr 9 for Rogaland, 2005 - 2009, V.

Medlemskap i stortingskomiteer
1997-2001
Medlem, Energi- og miljøkomiteen, 21.10.1997 - 30.09.2001
Medlem, Arbeidsordningskomiteen, 21.10.1997 - 30.09.2001
Medlem, Valgkomiteen, 08.10.1997 - 30.09.2001
Varamedlem, Den utvidede utenrikskomité, 21.10.1997 - 30.09.2001

2005-2009
Varamedlem, Valgkomiteen, 19.10.2005 - 30.09.2009
Leder, Energi- og miljøkomiteen, 19.10.2005 - 30.09.2009
Medlem, Valgkomiteen, 10.10.2005 - 19.10.2005

Andre gjestekommentatorer

Peder B Backe, BackeGruppen
Ketil Lyng, BNL
Per Sandberg, Stortinget (Frp)
Kim Robert Lisø, SINTEF Byggforsk
Steinar Gullvåg (A)
Bjørn Erik Øye, Prognosesenteret
Geir M. Aarstad, Skanska
Terje R. Venold, Veidekke
Øyvind Halleraker, Stortinget (H)
Pål Egil Rønn, AF gruppen
Jon Sandnes, EBA
Liv Kari Hansteen, RIF
Martin Mæland, OBOS

Det er skuffende, fordi Norge har store fornybare energiressurser og mange bedrifter og dyktige fagfolk som kan bidra til å utnytte disse. Det må en ny borgerlig regjering til for å få fart på fornybarsatsingen i Norge.

Å sammenligne Norge med andre land er nedslående. De fleste andre land er mer ambisiøse enn Norge på området. Paradoksalt nok har vi de beste fornybare ressursene i Europa, men et av de dårligste støttesystemene for å utnytte disse. Mange europeere er overrasket over Norges politikk. Det har vært flaut for meg som leder av Stortingets energi- og miljøkomité, å møte utenlandske politikere som lurer på hvorfor olje- og gassnasjonen Norge ikke føler ansvar for å satse offensivt på fornybar energiproduksjon.

Forrige regjering la opp til å innføre et markedsbasert støttesystem for fornybar energiproduksjon og som ville utløst en betydelig aktivitet innen utbygging av fornybar energi over hele landet. Man ønsket et samarbeid med Sverige om såkalte grønne sertifikater. Denne ordningen satte den rødgrønne regjeringen med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i spissen, foten ned for. Resultatet ble full stopp innen fornybar energi. Regjeringen lovte å komme tilbake med et like godt alternativ. Dette løftet ble brutt. Ordningen var så svak og så dårlig gjennomarbeidet at det førte til videre stillstand. Flere representanter fra regjeringspartiene har tatt selvkritikk på regjeringens fornybarsatsing. Det bekrefter Venstres kritikk.

Klimaforliket i Stortinget la grunnlaget for å få regjeringen inn på riktig kurs i energi- og miljøpolitikken. Et hovedmål med klimaforliket er at Norge skal være en pådriver og et foregangsland i klimapolitikken. Vi skal vise at det går an å kombinere et høyt velferds- og velstandsnivå med å være et moderne lavutslippssamfunn. Økt fornybar energiproduksjon kan forene disse hensynene på en god måte og etter press fra Venstre, Høyre og Kristelig Folkeparti fikk vi gjennom at arbeidet med et bedre støttesystem for fornybar energiproduksjon skulle startes opp igjen. Så langt har regjeringen somlet i oppfølgingen.

USAs president Barack Obama har varslet en storsatsing på fornybar energi som et av grepene for å løfte USA ut av den økonomiske krisen. Gjennom å investere 150 milliarder dollar de neste ti årene vil han få til en omlegging til ren energi, som samtidig skaper fem millioner nye arbeidsplasser. Obama vil øke innsatsen også innen energisparing og mer effektiv bruk av olje og gass. I forhold til planene til kommende president Barack Obama er den norske regjeringen i bakevja. Med den kursen regjeringen har i klimapolitikken vil det ikke være mulig å nå de målene for utslippsreduksjoner og målene for fornybar energiproduksjon som det er bred enighet om på Stortinget.

I de siste fire årene har regjeringen jobbet knallhardt for å ikke få gjort noen ting som helst innen fornybar energiproduksjon. I valgkampen har vi sett at Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti lanserer løfter om storsatsing på dette området etter valget. Det blir patetisk når de samme partiene har bidratt i en regjering som har ført til full stillstand på dette området og når man går til valg på det samme regjeringsalternativet. Senterpartiet har gjennom hele perioden hatt ansvaret for energipolitikken og har hatt flere olje- og energiministre enn det er blitt bygget nye vindmøller som følge av regjeringens politikk.

Dagens regjering har ikke hatt ønske om å satse tungt på fornybar energiproduksjon. Det er flertall på borgerlig side for å innføre et system med grønne sertifikater som vil bidra til å utløse store mengder fornybar energiproduksjon. Det er behov for en ny borgerlig regjering og et borgerlig flertall i Stortinget etter valget for å få fart på fornybar energi i Norge.