Søknader om 1 milliard til museumsbygg

Landets museer har søkt Kultur- og kirkedepartementet om til sammen 1 milliard kroner til museumsbygg. 95 prosent av museene har meldt om behov for bedre bygg.

Statsråd Trond Giske (Ap) opplyste dette da han fredag - på det ennå uferdige museet Rockheim i Trondheim - presenterte stortingsmeldingen «Framtidas museum. Forvaltning, forskning, formidling, fornying». Der lover regjeringen mer penger til museumsbygg og økt satsing på museenes faglige og teknologiske utvikling. Stortingsmeldingen ble lagt fram i statsråd fredag.
Som den største nyheten i meldingen framhevet Giske at museene, som en fast ordning, nå skal få statlige investeringstilskudd på budsjettposten nasjonale kulturbygg. Hittil har dette bare skjedd unntaksvis, får NTB opplyst.

Venter bred støtte
Denne ordningen «må være innrettet slik at museumsprosjekter kan bli vurdert for statlig investeringstilskudd forutsatt at den resterende delen ordnes regionalt og lokalt», heter det i stortingsmeldingen.

Trond Giske svarer nei på spørsmålet om han venter noen faglig og politisk motstand mot museumsmeldingen.
- Jeg håper den skal samle bred politisk støtte. Men nøkkelfaktoren er penger. Fremskrittspartiets standpunkt om milliardkutt på kulturbudsjettet vil gjøre at dette stopper opp, sier Giske.

Byggeplaner
Stortingsmeldingen inneholder en liste over et utvalg av byggeplaner ved museer over hele landet. Bymuseet i Bergen og Museene i Sør-Trøndelag søker om støtte til bygging av nye utstillingshaller for båter. Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum vil bygge nytt tilbygg for tekstilkunst, og Nordmøre Museum avdeling Rindal vil bygge nytt skimuseum og nytt musuemsbygg i Kristiansund.

Lista omfatter også søknader fra Jærmuseet avdeling Sandnes om støtte til industrihistorisk museum, og fra Vestnorsk Bergkunstsenter Ausevik om nytt bergkunstsenter.
I tillegg er det en lang rekke søknader om støtte til bygging og oppgradering av utstillingsrom, magasiner og kontorer.

- Ikke helt i mål
Trond Giske påpekte at den strukturreformen som allerede er gjennomført, har redusert antallet museer fra cirka 300 til 75.

- Vi er ikke helt i mål, sa han, og antydet at tallet bør ned i 60.

Til sammen har landets museer cirka 3,3 millioner gjenstander, 20 millioner bilder, 4.500 bygninger og 32.000 hyllemeter med arkivmateriale.