– Riktig beslutning å bygge gasskraftverk i Fræna

Industrikraft Møre får bygge gasskraftverk på Elnesvågen i Fræna kommune i Romsdal - konsesjonen forutsetter imidlertid CO2-rensing.

- En riktig politisk beslutning, mener Natur og Ungdom, mens Frp mener rensingen krever en teknologi som ikke er kommersielt tilgjengelig i dag.
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) avslo i første omgang konsesjonssøknaden. Nå har Olje- og energidepartementet gitt Industrikraft Møre (IKM) medhold i klagen på vedtaket fra NVE. Det betyr at prosjektet kan gjennomføres, hvis CO2-rensing kommer på plass.

- Jeg synes det er viktig å legge til rette for å få fram nye energiprosjekter uten klimagassutslipp i Norge. Konsesjonen forutsetter CO2-håndtering fra dag én, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp).Staten vil imidlertid ikke gi økonomisk støtte til CO2-håndteringen.

- Innfrir løfter
- Det er en riktig politisk beslutning å gi gasskraftverket i Fræna konsesjon med forutsetning om rensing fra dag én. Det er uakseptabelt med forurensende gasskraft i Norge, sier Silja Lundberg, fagmedarbeider energi i Natur og Ungdom.

Hun understreker at den påbudte rensingen av gasskraftverket i Fræna viser at regjeringen følger opp løftene fra Soria Moria.

- Nå gjenstår det for de rødgrønne å innfri det viktigste miljøløftet fra 2005: Å rense gasskraftverket på Kårstø, sier Lundberg.

Teknologi
Fremskrittspartiets energi- og miljøpolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, mener konsesjonskravene er det samme som å si nei til gasskraftverk fordi de stiller krav om en teknologi som ikke er kommersielt tilgjengelig.
- Kraftsituasjonen i Midt-Norge tilsier at slike krav ikke bør stilles på nåværende tidspunkt, sier Solvik-Olsen.

Han påpeker at Frp vil kjempe for at gasskraftverket kan bygges med samme CO2-krav som gasskraftverk i Europa for øvrig.