Har du sett lyset?

Dagslysets innvirkning i arkitektur og på mennesker er temaet for et nytt stipend for norske studenter. Lysnet og Velux lyser i samarbeid ut et stipend på 20.000 kroner.

Stipendet tildeles en student som i løpet av de siste to kalenderår har bestått eller fått godkjent en semesteroppgave eller et eksamensarbeid hvor aktiv bruk av dagslys i bygninger er tema. Virkningen av dagslyset skal være beskrevet i tekst og bilder.

Med stipendet er det et ønske om å øke bevisstheten om aktiv bruk av dagslys i bygninger. Utover dette er det ikke satt ytterligere rammer for deltakerne.

Både enkeltpersoner og grupper kan delta, men arbeidet skal være innsendt av foresatt lærer på høyskole- eller universitetsnivå.

Innsendingsfristen er 1. september og arbeidene vil bli bedømt av en jury bestående av prosjektleder, lysdesign Kjell Inge Daae (HIBU), professor Barbara Matusiak (NTNU) og direktør Torgeir Øverås (Velux).

Stipendet, som er et reisestipend, blir delt ut på høstmøtet i Lysnet 24. november.

Lysnet ble etablert for et år siden. Medlemmene i Lysnet er fagpersoner med god kunnskap om lys og belysning. Målet er å styrke fagområdet ved å utnytte gruppens faglige bredde og utveksle, samle og formidle viten og erfaringer på høyt faglig nivå. Samtidig skal Lysnet bidra til å skape et samarbeid på tvers av utdanningsinstitusjonene.

Det er Lyskultur som holder sekretariat for Lysnet.

Velux, som er en ledende leverandør av takvinduer i det norske markedet, ønsker å støtte opp om kunnskapen om bevisst bruk av dagslys.