Haakon VIIs gt. 5

Haakon VIIs gt. 5

Sted: Oslo

Prosjekt type: Rehabilitering av næringsbygg inn- og utvendig

Kontraktssum: Ikke offentlig

BTA: Ca 15000 kvm

Byggherre: Pecunia Eiendomsselskap AS

Hovedentreprenør: GO Entreprenør AS

Arkitekt: To Pluss To Arkitekter AS

Rådgivere: RIE: Electronova - RIV - byggherre: AJL - RIV: Delta Tek - RIB: Siv.ing. Knut Finseth - RI Brann: Norconsult - RI Lyd: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Riving, sanering: Norprodukter Miljø - Eleltro: Totaltek - Ventilasjon: Haaland Klima - Sanitær, sprinkling: Andersen & Aksnes - Heis: Uniheis - Fasade: Profilteam - Fsadekledning: Naturstein - Stålarbeider - rigg: Gislebye Bygg og Stålmontasje - Ktodisk: Active Cathodic Protection og Enreprenørservice - Stålarbeider: NPT - Taktekking: Icopal - Provtekking/ blikkenslagerarbeider: Follo Tak og Vedlikehold - Rheinzink båndtekking bygg tak: Tofte Blikkenslagerverksted - Himling: META - Himling, montering: Rovik Montasje - Tømrerarbeider: Marbre Eiendom - Teppe, belegg, datagulv, meglersal: Malermester H. Askautrud - Parkett: Parkettpartner - Flis innvendig: Rønold - Ståldører: Norfo - Tredører: Dooria Utvik - Lås og beslag. Garnityr, dørstoppere etc: Møller Undall - kontorfronter: GHV - fuging: Fugespesialister - Interntrapper, rekkverk: Brødrene Midthaug - Rekkverk, hovedtrapper: Vika Montering - Kjøkken, bad, garderober: HTH - Branntetting: Firesafe - Gulvavretting: Gjøvik Gulvavretting - Maler: Ullevål Malermesterforretning

 

Rehabilitering

Vel 12 500 kvadratmeter av totalt 15000 kvadratmeter er utleid og innflyttet i det 10 etasjes høye bygget på hjørnet av Haakon VIIsgt. og Munkedamsveien.

Ennå gjenstår det innvendige arbeider og utleie av de to nederste etasjene. Femte etasje skal være ferdigstilt til 1. september.

GO Entreprenør AS startet arbeidene i januar 2008 med en byggeplassadministrasjon bestående av prosjeksjef John Opset, prosjektleder Ørjan Jacobsen og anleggsleder Asbjørg Høihilder, som ble oppbemannet etter hvert som omfanget økte.

– Rivingen hadde startet i god tid før vi kom inn i bildet. Arbeidene er utført som hovedentreprise med tiltransport av sideentrepriser.  Hovedentreprisen innebærer koordinering av fremdrift for egne arbeider og sideentrepriser sier daglig leder Kristian Gårder i GO Entreprenør.

Høy standard
Bare skallet sto igjen av det 15000 kvadratmeter store bygget. – Bærende konstruksjoner er erstattet med ny bærekonstruksjon i stål og betong. Det er en gjennomgående høy standard på alle leveranser fra tekniske anlegg, vindusglass og fasadekledning i norsk granitt til gatearealene i skifer og naturstein.

Innvendig er det hellimt eik i alle kontoretasjene som går over i tepper. Glassfronter i kontorskillevegger med strenge lydkrav. Aluminiumsperforerte himlingsplater (Meta) med nulltoleranse på avvik, forteller anleggsleder Asbjørg Høihilder.

Flyttet heissjakten
Hun tilføyer at det har vært en komplisert byggesak med en god del utfordringer på grunn av endringen av den konstruktive bærekonstruksjonen. Fra å være et bygg med cellekontorer er etasjene åpnet til kontorlandskap. Dette medførte blant annet at en av heissjaktene ble flyttet. Det er etablert en ny stålkonstruksjon, bjelker og dragere som bærer de nye åpningene som er blitt etablert i den eksisterende konstruktive delen. Alle rørstammer og toalettkjerner ble tatt i den første runden. Det som står igjen er innredningen i 5. etasje etter leietakers ønske i tillegg til innredningen av første og annen etasjen som ikke er utleid.

Det er kontorplasser i etasjen over og under, og det må tas hensyn til støyende arbeider. For å få dette til, har det vært detaljert planlegging her på plassen.

Støy
Å tilpasse seg til støyproblematikken har vært den desidert største utfordringen. Det var en periode det var vanskelig i det hele tatt få jobbe; dagtid var det restriksjoner, kveldstid måtte det tas hensyn til teater og kino som ligger i tilstøtende bygg, og natterstid ble det også stopp pga klager. Med en stram tidsplan og en krevende jobb måtte man utvise stor fleksibilitet, god planlegging og akseptere mye nattarbeid, påpeker hun.

Døgndrift
Beliggende i et meget trafikkert område på hjørnet av Munkedamsveien og Haakon VIIs gate, har logistikken vært en kjempeutfordring. – Det var vanskelig å leie gategrunn. Vi la opp til at all inn- og uttransport av tyngre materiell og masser ble utført nattestid. Etter behov ble Munkedamsveien stengt klokken 22.00 for inn- og uttransport til klokken 06.00 om morgenen. Ikke hver natt, men periodevis i åtte til ni måneder. På dagtid har logistikken vært problematisk. Bare det å få levert en liten pakke materialer måtte planlegges til minste detalj, slik at alle var forberedt på at det kom en leveranse, sier Høihilder men presiserer at selv om koordineringen av framdriften hadde sine utfordringer har alt gått bra. Alle var involvert i fremdriftsmøtene, mens en person hadde hovedansvaret for å utarbeide planene. Men det hendte selvfølgelig at sentrumstrafikken satte en stopper for dem, sier hun.

Klatrestillaser
Da granittfasadene ble montert ble fem klatrestillaser tatt i bruk. Liftene sto på en overbygd stålkonstruksjon på fortauet og sikkerheten ble godt ivaretatt for fotgjengerne som passerte under.

Også vindusglasset ble levert nattestid. Dette ble løst ved å bruke en liten beltegående fem tonns kran som ble heist inn på taket og tok i mot glass fra kran på lastebil. Vekten av kranen førte til at vi måtte stemple nedover i bygget, sier Høihilder og tilføyer at de har hatt over 200 mann i aktivitet på det mest arbeidsintensive.

Vet ble montert telt over de mest kritiske områdene på taket som hindret nedbør og vann ned i bygget. Da begynte etasjene nedover å bli ferdig, mens vi samtidig utførte taktekkingen.

HMS
Når det gjelder HMS-arbeidet har vi hatt en god oppfølging fra Arbeidstilsynet som har avlagt fire besøk. Det har gått greit hver gang de har vært her og gått gjennom våre systemer. Det er lagt stor vekt på HMS-arbeidet gjennom hele byggeprosessen, utarbeidelse av sikker-jobb-analyse (SJA) og rapportering er viktig. Det har bidratt til at prosjektet er utført uten alvorlige skader. Det er viktig og betryggende for oss at alle sikkerhetskrav ble innfridd, understreker Høihilder.

Revitaliserer
Arkitekt Stein Arne Andreassen i To Pluss To Arkitekter berømmer Pecunia Eiendomsselskap for å revitalisere Vika som det viktige nærings- og finanssenter det er, og mener Pecunia skal ha stor ære for å gjøre gode grep, bygge med høy kvalitet og med store krav til gode og langsiktige løsninger.

Utgangspunket for arkitektarbeidet var at Pecunia ønsket en fullstendig oppgradering av eiendommen, med komplett innvendig riving og nybygging av arbeidslokalene, nye teknisk anlegg, ny fasade mot gate og opprydning i taklandskapet.

Eksisterende fasade mot gate var av dårlig teknisk kvalitet, med høye U-verdier, stor lydgjennomgang og var i tillegg ikke ansett som spesielt vakker.

En total oppgradering med nye vinduer i større felter, lys naturstein, oppgradert 1. etasje mot gate og mer sjenerøse inngangspartier ble derfor en viktig del av oppgraderingen. Det ble vurdert nødvendig å gjennomføre denne oppgraderingen av både tekniske, bruksmessige og estetiske hensyn.

For å oppnå en god tilpasning til de forskjellige nabobygningene er det valgt et horisontalt uttrykk i Haakon VIIs gate 5, med et mindre vertikalt uttrykk, som en megler mellom nabobyggene rundt hjørnet Munkedamsveien/Haakon VIIs gate.

Gjennomgående glass
Den nye fasaden er basert på eksisterende fasadeinndeling og byggets bæresystemer, og beriker gateløpene med et sobert og solid uttrykk. De horisontale linjene i fasaden er fortsatt godt lesbare, og blir aksentuert ved en vertikal vindusløsning over to etasjer lagt i to sjikt for å gi opplevelse og dynamikk til fasaden. Løsningen med gjennomgående glass i to etasjer er teknisk avansert og de bygningsfysiske forhold har vært grundig vurdert.

Naturstensfasaden i norsk granitt er fuget for å gi et homogent uttrykk, og det er etablert et eget bæresystem for hele fasaden på utsiden av byggets eksisterende konstruksjoner.

På kveldstid gir svak indirekte LED belysning et nytt spill i fasaden og gir lys til særlig Munkedamsveien som kan oppfattes som både trang og noe mørk.

Toppetasjen som er tilbaketrukket fra gatelivet er gitt et annet uttrykk; fasadene er kledd med spiler i sink, for å integrere tekniske installasjoner med behov for luftgjennomgang med vanlige rom for heis og trappoppbygg.

De nedre etasjene åpner seg i større grad mot gaten, og inneholder kafeer og forretninger som før, men med oppgraderte fasader og inngangspartier, som klarere uttrykker sine respektive funksjoner. Særlig inngangspartiene er betydelig oppgradert i forhold til tidligere, ved fjerning av dekker for større høyde, store glassfelt og natursten på innvendige vegger.

Noen av intensjonene med fasadeuttrykket kan kort oppsummeres slik: Tyngde, men uten å være tung, Lang levetid både visuelt og teknisk. Et elegant klassisk tilsnitt i en moderne tolkning.

De innvendige arbeidene har vært meget omfattende og det har vært stort fokus på arbeidsmiljø, fleksibilitet og lavt energibruk.

For å oppnå gode planløsninger har en del eksisterende sjakter og bæringer blitt fjernet og vekslet ut.

Det «umulige» er mulig
Både Andreassen og arkitekt Jan Helge Friling er enige i at de eksisterende dekkehøydene har stilt store krav til utførelse av tekniske føringsveier og himlinger, men at de endelige løsningene har gitt god romfølelse og meget elegante kontormiljøer. Kontorfrontene er helt i glass og er bygget profilløse og uten synlige skjørt mot himling.

Luft, kjøling, sprinkling, belysning og andre tekniske komponenter er fullt integrert i himlingen, noe som har vært en stor utfordring for både arkitekt og tekniske konsulenter, men resultatet viser at det «umulige» er mulig ved riktig prioritering og godt samarbeid.

Hovedtrappen har fått det originale terazzobelegget pusset opp, mens rekkverket og belysningen er ny. Rekkverket er skreddersydd i polert og børstet rustfritt stål.

En av leietakerne som leier tre etasjer ville ha en interntrapp som intern kommunikasjon mellom etasjene. Interntrappen ble etablert i midten av bygget og skaper en lys og åpen følelse.

Arkitekt har hatt et meget godt samarbeid sammen med konsulentene for tekniske fag og de utførende på både bygning og tekniske anlegg. Interiørarkitekter har vært zinc i godt samarbeid med To Pluss To Arkitekter, og landskapsarkitekter har vært Link landskap (tidl. 13.3).

Tekst: Arkitekt og prosjektleder Stein Arne Andreassen og Anne-Beth Jensen. Foto Anne-Beth Jensen.

 


Flere prosjekter