Sæbø skule

Sæbø skule

Sted: Sæbøvågen, Radøy

Prosjekttype: Nybygg

Totalkostnad eks mva: 46 millioner kroner

Bruttoareal: 2.600 kvm

Byggherre: Radøy kommune

Totalentreprenør: Backer Entreprenør

Arkitekt: ABO Plan & Arkitektur

Rådgivere: RIB: Rambøll Norge l RIV: Blytt VVS Consulting - RIE: Bergen Elconsult - RIBr: NBC NEAS Brannconsult

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Grindheim maskin og transport og Djønne Maskin - Betongarbeider: Nordhordland Grunn og Betong - Gulvstøp: Hummervoll - Stålkonstruksjoner: Fana Stål - Tømrer: Åsane Byggmesterforretning - Taktekking: Protan Tak - Lev dører og vinduer: Neumann Bygg - Maler: Brødrene Blindheim - Flis og utv. belegningsstein: Sentermur - Rørlegger: Anders O. Grevstad - Koord el, rør og vent; TEVAS - Elektro: BI Elektro - Beslag: Erik Jordan

 

Nye Sæbø skule i Radøy kommune i Nordhordland er bygget i halvsirkel rundt et amfi med bålplass i midten.

Amfiet vil bli et samlingspunkt for elever og ansatte.

Sæbø skule ligger i et nytt boligområde i Austmarka på østsiden av Radøy. Bygget er på 2.600 kvadratmeter. Det rommer barneskole (1.-7. klassetrinn), skolefritidsordning (SFO) og en volleyballhall. Tiltakshaver er Radøy kommune. Bygget er tegnet av ABO Plan & Arkitektur og ført opp i totalentreprise av Backer Entreprenør. Backers kontraktssum er på 46 millioner kroner eks mva, og omfatter riving av eksisterende skolebygg som lå i utkanten av tomten. Byggearbeidene startet i november 2007. Bygget stod ferdig i august i år.

Gleder seg
Rektor Rolf Sandstad har høye forventninger til den nye skolen. – Vi gleder oss til å ta bygget i bruk. Det er et flott bygg som vil gi et godt miljø både for elever og ansatte. Skolen har plass til drøyt 200 elever og har 18 årsverk. I høst blir det 140 elever. Det har vært lærerikt å følge byggeprosessen. Vi har erfart hvor viktig det er at byggherren kan følge byggeprosessen. Det gir gevinst for alle parter.

Skolen inneholder klassebaser for sju klassetrinn, spesialrom for keramikk, tresløyd, håndarbeid og friluftsliv, rom for SFO, kontorer, skolekjøkken med kantine, amfi, personalrom og en volleyballhall/gymnastikksal på 24 x 16 x 7 meter.

Halvsirkel
Sæbø skule ligger på en firemåls flat tomt med morenegrunn. Prosjektleder Terje Gilje i Backer Entreprenør sier at byggegrunnen har vært grei. – Det har vært lite behov for sprenging og morenen er stabil.

Bygget har form som en halvsirkel med en rektangulær volleyballhall i den ene enden. Med unntak av tre tekniske rom på plan to har bygget en etasje.

Bærende konstruksjon er i stål. Taket er en lettakskonstruksjon, isolert og tekket med folie. Fasadene består av liggende royalimpregnert kledning og fargerike cemberitplater. Inni i bygget er det gipsvegger med unntak av volleyballhallen som har trepanel og garderobene som er flislagte. Det er store glassvegger inn til grupperom. I fellesarealer og klassebaser er det indirekte belysning. Ved utforming av volleyballhallen er det tatt hensyn til at den skal brukes til musikkformål. Utenfor skolebygget er det en ballbinge. Det er mulig å bygge skolen videre ut senere.

Gilje sier at byggingen har gått greit. – Vi har hatt grei byggetid. Den største utfordringen har vært sirkelformen. Den har vært krevende for alle fag.

Inneklima viktig
For å få et godt inneklima ble det praktisert rent bygg under oppføringen. Gilje sier at underentreprenørene har vært fulgt opp i et fast system. – Det fungerte godt og vi hadde gevinst av det i avslutningsfasen. Bygget har vannbåren oppvarming basert på varmepumpe. Vi satte varmen i gulvet på tidlig og brukte den til uttørking av bygget. To og to klassetrinn har felles inngang med garderobe. Her skal utesko settes. Inne skal elevene bruke tøfler. Det bidrar til enklere renhold, mindre slitasje og bedre inneklima.

Ventilasjonsanlegget er balansert og har varmegjenvinning. Brannsikring er ivaretatt med seksjoneringsvegger i betong. Fasadematerialene er tilnærmet vedlikeholdsfrie. Alle vinduene er i tre/aluminium. Det ligger to parkeringsplasser et kort stykke unna bygget.

Ingen fraværsskader
Gilje sier at det i snitt har vært 40 personer i aktivitet på byggeplassen. – Da aktiviteten var på topp var 50 personer med på byggingen. Arbeidene er utført uten noen fraværsskader. Vi har hatt det rent og ryddig på byggeplassen og det tror jeg har vært viktig for å unngå skader. Vi har også hatt gode verneombud hos underentreprenørene og god oppfølging.

Sorteringsgraden er på godt over 60 prosent. Både vi og underentreprenørene har fått økt kompetanse på å føre opp sirkelformete bygg gjennom arbeidet med Sæbø skule.

Fleksibilitet og lyd
Sivilarkitekt Alice Bigom i ABO Plan & Arkitektur forteller at den største utfordringen i arbeidet med å prosjektere Sæbø skule var å få et fleksibelt bygg med gode lydforhold. – Sæbø skule har vært et veldig morsomt prosjekt å arbeide med. Det har betydd mye at rektor har vært positiv og engasjert.

Tekst og foto: Ole Harald Dale

 


Flere prosjekter