Milliardkontrakt i Hong Kong til LNS

Leonhard Nilsen & Sønner AS (LNS) har i et Joint Venture med Leighton Asia sikret seg en kontrakt på cirka 2,1 milliarder kroner på kloakktunneler i Hong Kong.

Kontrakten med Hong Kong Drainage Service Departement (DSD)omfatter prosjektering og driving av en 7,5 kilometer lang tunnel fra Aberdeen til Sai Ying Pun på Hong Kong-øya. Videre skal det bygges fem sjakter med lengde fra 70 til 120 meter. I tunnelene skal det støpes ut med to ovale rør med diameter fra 1,38 meter til 1,65 meter. Totalt skal det brukes 140.000 kubikkmeter betong. Tunnelen er delvis undersjøisk og går delvis under bebyggelsen i Hong Kong. Prosjektet starter opp i august 2009 og skal være fullført i oktober 2013.

Hovedutfordringen i prosjektet er å drive tunnelen under storbyen. Det er også satt store krav til tettheten i tunnelen.

- Oppdragsgiveren DSD har hatt dårlig erfaring fra tidligere på lignende prosjekter, særlig med hensyn til vanninntrengning. De har derfor valgt å se på hvordan dette løses i blant annet Norge.  DSD har valgt å gå bort fra fullprofilboring som ble benyttet på første byggetrinn og valgt en løsning hvor det brukes konvensjonell tunneldrift og forinjeksjon. LNS fikk en henvendelse fra den Hong Kong baserte entreprenøren Leighton om samarbeide og vi inngikk deretter en Joint Venture - avtale, sier Frode Nilsen, prosjektdirektør i LNS.

- Vårt anbud ble valgt fordi at vi presenterte de beste løsningene. Vi har inntrykk av at oppdragsgiveren er svært fornøyd med å ha en norsk entreprenør med på prosjektet. Denne kontrakten gir også en unik mulighet for norske leverandører. Vi håper at dette kan bli et utstillingsvindu for norsk tunnelteknologi, fortsetter Nilsen.

- Vi er svært fornøyd med at vi har fått kontrakten og at vi gjør det i samarbeid med LNS. Vi kontaktet LNS fordi at vi visste at de var blant de beste i verden på denne typen drift. Leighton og LNS utfyller hverandre på en svært god måte. Dette samarbeidet har vi stor tro og håper at vi kan gjøre det på flere prosjekter i fremtiden, sier anleggsdirektør David Westwood i Leighton

Prosjektet er en del av Hong Kong Government`s Harbour Area Treatment Scheme (HATS) som er et omfattende kloakkbehandlingsprosjekt. Når prosjektet er ferdig vil havnebassenget i Hong Kong fremstå som betydelig renere og sunnere.

Dette er LNS første store oppdrag utenfor Skandinavia. Oppdraget er et resultat av en langsiktig strategi om å få større tunnelprosjekter i utlandet. I de nærmeste årene kommer det mange store tunnelprosjekter i Hong Kong og LNS har ambisjoner om å kunne få flere prosjekter her i fremtiden.