Noen bedrifter har kuttet for mye

Bemanningsselskapene tror på lysere tider allerede i 2010. Enkelte bedrifter har brukt sparekniven for flittig, ifølge Adecco.

- Jeg tror ikke vi kommer langt inn i 2010 før vi kan snakke om vekst igjen, sier konsernsjef Anders Øwre-Johnsen i Adecco Norge til NTB.

Og økonomisk vekst betyr som regel lavere arbeidsledighet. Bemanningsbedriftene, som merker finanskrisen godt i antall søkere, vil følge nøye med når Nav legger fram nye arbeidsledighetstall torsdag.

Lavere enn ventet

- De to siste månedene har arbeidsledighetstallene vært betydelig lavere enn ventet, og vi er spente på om dette fortsetter, sier Øwre-Johnsen.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea tror på en moderat stigning i arbeidsledigheten for juli måned, som i mai og juni.

- Vi skal være forsiktige med å legge for mye i tallet, men en moderat stigning kan være en indikasjon på at Norges Banks siste arbeidsledighetsprognose var noe for høy, sier Bruce.

Arbeidsledigheten i Norge ligger på rundt 3 prosent. I USA drar andelen arbeidsledige seg mot 10 prosent.

Positive signaler

Bemanningsselskapene merker det gjerne raskt når bedrifter får optimismen tilbake. Også Adeccos konkurrent Manpower Norge sier at lysere tider kan være på vei.

- Vi ser at eksisterende oppdrag forlenges. Det er interessant, sier konsernsjef Maalfrid Brath.

- Det er for tidlig å si at det har snudd, men de positive signalene må vi ta med oss, sier hun. Hun tror arbeidsmarkedet vil være tøft til langt inn i 2010.

Enkelte bedrifter var tidlig ute med nedbemanninger da krisen slo til. I og med at krisen ser ut til å bli mindre alvorlig enn ventet, får de merke det nå.-

Noen har kuttet mer enn de trengte, så nå må de leie inn arbeidskraft for å greie produksjonen, sier Øwre-Johnsen i Adecco.

Behov i helsevesenet

Trass i finanskrisen er det flere bransjer som skriker etter folk.

- Det er store muligheter innenfor helsevesenet og offentlig sektor, sier Brath.

Ingeniører og økonomer er også etterspurt, likeledes lærere og førskolelærere. Brath sier det trengs folk til kundeservice i for eksempel banker og ulike callsenter.

Vanskeligst er det å få jobb i bygg- og anleggsbransjen. Men heller ikke her er det helsvart.

- Innen enkelte bransjer, som bygg og anlegg, vil krisepakkene som regjeringen har satt inn begynne å få effekt utover høsten, sier konsernsjefen i Manpower.