Folk er forsiktige med å låne penger

Norske husholdninger er fremdeles tilbakeholdne med å be om lån i banken.

Bankene hadde forventet en økt etterspørsel, særlig etter fastrentelån og rammelån med pant i bolig, men dette har ikke slått til. I stedet er husholdningenes samlede etterspørsel etter lån om lag uendret siden årets første kvartal. Det viser tall fra Norges Banks utlånsundersøkelse for andre kvartal.

- Selv om vi låner mindre enn forventet, så er det fremdeles en utlånsvekst på 6-7 prosent, og det er høyt til å være lavkonjunktur. Det er lavere enn i fjor, men husk at vi hadde et svært høyt utlånsnivå, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til NTB.

Det er imidlertid store forskjeller fra bank til bank. Noen har opplevd økt etterspørsel, mens andre melder om fall. Utover høsten venter bankene at den samlede låneetterspørselen vil øke. Juel tror folk vil sverge til flytende rente:

- Vi er preget av at vi ikke har en tradisjon for fastrentelån, vi liker best flytende rente når vi låner. Den økte etterspørselen etter fastrentelån i første kvartal har ført til lavere kostnader på lån med flytende rente, og så blir det mer attraktivt igjen.

Lav spenning
Kvartalstallene viser at bankene ikke ser noe behov for å være strengere med utlån overfor husholdninger, der kredittpraksis er omtrent uendret sammenlignet med første kvartal. Dette er ventet å holde seg også i tredje kvartal.

- Hovedbildet er at finansinstitusjonenes nerver er mindre i høyspenn enn for et halvt år siden. De ser at utlånstapene er mindre enn fryktet og at økonomien er i ferd med å stabilisere seg. Da strammer de ikke inn kredittrammen overfor husholdningene, og overfor næringslivet er innstramningene beskjedne, sier Juel.

Ser man på utlånsmarginene til bankene, altså forskjellen mellom hva de låner penger for og hva de låner penger ut til, melder flere banker at den er økt i andre kvartal. Hovedårsakene til dette er usikkerhet i boligmarkedet, risiko for mislighold og økt bruk av individuell prising.

Framover venter bankene fortsatt relativt uendrede betingelser for lån.

Stramt for foretak
Bankene fortsatte i andre kvartal å stramme inn kredittpraksisen overfor næringslivet.

- Utlånsveksten i næringslivet var helt opp i 20 prosent for et år siden, nå er vi nede i rundt 8 prosent vekst, sier Juel.

- Har markedet stabilisert seg raskere enn man forventet etter finanskrisen?

- Det var ikke mange som torde å forvente noe som helst da det smalt i fjor. Vi håpet og fryktet. Håpet var nok at det skulle gå raskere å komme tilbake enn det har gjort. Samtidig er det gått et hakk bedre enn vi bekymret oss for da frykten var på sitt høyeste på nyåret, sier Juel.

Selv om det fremdeles er mange usikre momenter, mener Juel at stimulansen i økonomien er god.

- Det vi ser er at myndighetene i Norge og mange andre land nå har et apparat som håndterer slike kriser. Rentenedsettelsene fungerte bra, forbruket økte og folk tok opp lån igjen.