Industri og anlegg hardest rammet

Industrien, sammen med bygge- og anleggsbransjen, er de næringer som er hardest rammet av den internasjonale finanskrisen, viser Statistisk sentralbyrås (SSB) konjunkturbarometer for andre kvartal.

Industriens framtidsvurderinger

* SSBs konjunkturbarometer for industrien for andre kvartal 2009 er basert på vurderinger fra industriledere.

* Meget gode utsikter: Ingen sektorer.

* Gode utsikter: Nærings-, drikkevare- og tobakksindustrien.

* Svak, men med enkelte positive tegn: Trelast- og trevareindustrien.

* Svak utsikt: Ingen sektorer

* Meget svak: Papir- og papirvareindustrien, kjemiske råvarer, ikke-jernholdige metaller, metallvareindustrien, data- og elektrisk utstyrsindustri, maskinindustrien, bygging av skip og plattformer, maskinreparasjon og - installasjon.

(Kilde: SSB) (©NTB)

Det blir pekt på at produksjonsvolumet i norsk industri går ytterligere ned, og at årsaken er sviktende etterspørsel både på hjemme- og eksportmarkedene. Utsiktene for tredje kvartal tilsier en ytterligere svekkelse.

- Jeg er redd for at det SSB kom med nå, er bekreftelsen på det organisasjonen Norsk Industri har sagt lenge. Den optimismen som enkelte sjeføkonomer stadig kommer med, er ikke særlig godt fundert - i hvert fall ikke for den industrien som operere internasjonalt. Og det er internasjonalt de største problemene ligger, sier bransjepolitisk direktør i Norsk Industri, Knut Sunde, til NTB.

Konjunkturbarometeret som SSB sendte ut tirsdag, tegner et negativt bilde av industrien. Svært mange industriledere oppgir at manglende etterspørsel begrenser produksjonen, noe som gjenspeiles i svekkede markedspriser.

De generelle utsiktene for årets tredje kvartal vurderes som dårlige, men industrilederne er mindre samstemte om den videre utvikling enn de var i første kvartal i år. Det kan se ut til at nedgangen er i ferd med å flate ut. Kapasitetsutnyttelsen er på et rekordlavt nivå, men likevel høyere enn i øvrige europeiske land