Høyest krav på medisin

De fem medisinutdanningene i landet har høyest opptaksgrense av årets studier. Medisinstudiet i Oslo topper lista, med 68,0 poeng som minstekrav for å komme inn.

Lavest poengkrav for medisinstudiet har Universitetet i Tromsø, med 65,5 poeng.

Deretter følger tannlegeutdanningene, ernæringsstudier, profesjonsstudiet i psykologi, veterinær og nanoteknologi. For å komme inn på disse studiene må man ha over 63 poeng.

Nye regler
Årets poenggrenser ligger jevnt over lavere enn tidligere år, men dette er på grunn av endringer i reglene.

- Vi ser de samme tendensene som tidligere: Lege, veterinær, psykolog og tannlege er populært. Kravene for å komme inn på disse studiene er fremdeles svært høye, og det skal de være. Dette er yrker der vi vil ha de beste av de beste for å sikre god kompetanse i framtiden, sier høyere utdanningsminister Tora Aasland (Ap) til NTB.

Hun mener de høye poenggrensene er et tegn på at de rette personene søker, heller enn at det er for få plasser. Mangelen på plasser har vært større på andre felt, noe Asland mener regjeringen har forsøkt å bøte på:

- Over revidert nasjonalbudsjett bevilget vi til rundt 4.000 nye studieplasser. Der prioriterte vi i hovedsak tre områder: Lærerutdanning, helse og ingeniørfag, sier Aasland.

Mange søkere
Samordna Opptak registrerte i år rundt 104.200 søkere til høyere grunnutdanning, 12,6 prosent flere enn i fjor. Helsefag er det klart største utdanningsområdet. Over 25.000 søkere har dette som førstevalg i år.

Både sykepleierutdanningen og lærerutdanningene opplever økt søkermasse.

- Til allmennlærerutdanningen var økningen nesten 35 prosent, noe som er svært gledelig. Tilnærmet alle som søkte og var kvalifisert har fått tilbud om plass. Det er grovt sett bare universitetene og høyskolene i Oslo og Bergen som er fylt opp. Søkere som ikke har fått førstevalget sitt oppfylt skal vite at det fremdeles er mange ledige plasser over hele landet og at mulighetene er mange, sier Aasland.

Tirsdag kommer oversikten over hvor mange studenter som har fått plass på de enkelte studiene.