Funksjonshemmede slipper fortsatt ikke fram

50 klager har allerede kommet inn siden loven om universell utforming trådde i kraft 1. januar.

Fakta om universell utforming

* Universell utforming er utforming av bygninger, produkter og omgivelser slik at de kan brukes av alle, i så stor utstrekning som mulig, uten behov for tilpasning eller spesiell utforming.
* I diskriminerings- og tilgjengelighetsloven, som trådte i kraft 1.1.2009, er både offentlig og privat virksomhet pliktet til å ha universell utforming av virksomhetens alminnelige funksjon.
* For bygninger, anlegg og uteområder rettet mot allmennheten gjelder kravene til universell utforming i den nye plan- og bygningsloven fra 2010.
* Fra 1. juli 2001 trer loven om universell utforming av IKT i kraft, gjennom diskriminerings- og tilgjengelighetsloven.
Mål med universell utforming
* Integrere og sikre deltakelse for alle
* Brukbarhet som en integrert kvalitet i utformingen
* Bedre produkter og løsninger
* Minske behovet for spesialløsninger
* Redusere kostnader (©NTB)

- Vi har til nå fått i overkant av 50 klager på universell utforming. Vi har fått 84 klager som gjelder diskriminerings- og tilgjengelighetsloven (DTL) generelt. Tallet på klager er udiskutabelt høyt, sier avdelingsleder Elisabeth Lier Haugseth hos Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) til NTB.

Universell utforming betyr at produkter, byggverk og uteområder som er i alminnelig bruk skal utformes slik at alle mennesker skal kunne bruke dem.

Kommer ikke fram
De i overkant av 50 klagene gjelder hovedsakelig tilgjengelighet til ulike virksomheter. De små virksomhetene, som lokale frisørsalonger, er noen av verstingene.

- Universell utforming gjelder også på bygda. Flere i lokalsamfunnene har satt ned foten mot utilgjengelighet. Det handler mye om terskler som hindrer folk i å komme inn, sier Lier Haugseth.

Utestenging
Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) har også inntrykk av at de fleste sakene gjelder utestenging fra bygg som kinoer og skoler, samtidig som togreiser og samferdsel fortsatt er kronglete for mange med funksjonshemninger.

- Vi har allerede prøvd ut noen saker for likestillings- og diskrimineringsombudet. En sak vi har klagd inn, gjelder Stavanger lufthavns planer om å bygge ut terminalen sin uten passasjerbruer. Dette mener vi er brudd på loven om universell utforming, sier rådgiver Berit Therese Larsen i FFO.

Likestillings- og diskrimineringsombudet opplyser at dette er en av sakene som fortsatt er under behandling.
- Saksbehandleren på den klagen er foreløpig på ferie, forklarer Lier Haugseth.

Engasjerer mange
Ombudet registrer at det er flere som klager gjennom organisasjoner enn individuelt når det kommer til loven om universell utforming.

- Det viser at dette er et felt som berører og engasjerer mange, sier Lier Haugseth.

FFO har flere klagesaker som deres jurister jobber med.
- Loven er ennå ikke testet så mye ut, men vi oppfordrer alle til å klage når de oppdager brudd på loven. Slik vil vi også oppdage lovens svakheter bedre. Universell utforming skal bli en del av en samlet diskrimineringslov, som har høringsfrist 12. desember. Da må vi ha med de nødvendige forbedringene av loven, sier Larsen.
Lang vei å gå
Likestilling-og diskrimineringsombudet ser at det er en lang vei å gå.
- DTL og plikten til universell utforming avdekker at samfunnet langt fra er tilgjengelig for de fleste, og at det fortsatt er et stort behov for å sikre tilgjengelighet for folk, uavhengig av deres funksjonsevne, sier Lier Haugseth.