Nordisk samarbeid om ny teknologi

Reknes AS i Langevåg på Sunnmøre har inngått en samarbeidsavtale med Noticia AB i Sverige, som i første omgang innebærer salg av to nye og innovative verktøy for et bedre miljø.

Det ene produktet er et overvåkingskamera, som effektivt sladder mennesker fra bildet. På denne måten kan man overvåke offentlige steder, for eksempel avfallsstasjoner, og se når disse trenger vedlikehold eller rengjøring. Fjerningen av mennesker kan ikke manipuleres av brukeren, og det gjør at man ikke kommer i konflikt med personvernet. Kameraet kan dermed brukes på offentlige steder, uten å søke tillatelse.

Kameraet fungerer på den måten at det tar stillbilder, og siden fjerner alle bevegelige objekter fra bildet. Bildene overføres via mobilnettet til mottakeren, og man kan dermed sende ryddepatruljer til riktig sted til riktig tid. Dette sparer renovasjonsselskap eller kommuner for mye unødig bilkjøring.

Det andre produktet er en nivåmåler, som automatisk varsler når en container begynner å bli full. Når måleren er montert, benyttes moderne ultralydteknikk for å måle fyllningsgraden. Fra sitt kontor kan avfallshåndtererne dermed bestemme når det skal sendes hentebiler til hvilken stasjon, og ytterligere redusere antall unødvendige kjøreturer. Samtidig sparer selskapene penger og får en mer effektiv drift.

Resultatet av begge produktene er lavere CO2-utslipp, og dermed en mer miljøvennlig avfallshåndtering.

- Avfallsbransjen er svært interesserte i ny teknologi som kan bidra til å skape et bedre miljø, og bremse klimaendringene. Noticias informasjonssystemer passer godt inn i vårt tilbud, og er lett å integrere med våre egne programvarer, sier daglig leder Karl-Inge Reknes i Reknes AS.