Deler ut vindkraftstøtte som ikke brukes

Staten bevilger milliarder i støtte til vindkraftprosjekter hvert år. Men det er de samme pengene som bevilges om og om igjen. Støtten blir nemlig kun utbetalt ved dokumenterte utgifter.

- Vi har ikke fått en eneste krone ennå, sier direktør Lars Helge Helvig i Jæren Energi til Klassekampen. Bedriften er til sammen tildelt 1,3 milliarder kroner i støtte i 2007, 2008 og 2009.

- Penger utbetales kun for dokumenterte utgifter, forklarer Helvig.

Så langt har Jæren Energi måttet si nei til to av tre tilsagn staten har gitt om støtte. Årsaken er at støtten bare er en del av finansieringen, og når selskapet ikke lykkes med å skaffe til veie resten av midlene, eller ikke finner det økonomisk forsvarlig å fortsette, så blir ikke støtten utbetalt.

- Om du ikke følger med, kan det framstå som om regjeringen har ført en veldig vindkraftvennlig politikk, sier Einar Håndlykken i Miljøstiftelsen Zero.

Må legge om
Han mener støttesystemet må legges om.

- Altfor få vindkraftprosjekter blir faktisk realisert, sier han.

Jæren Energi fikk 9. juli et nytt tilsagn om støtte på over 500 millioner kroner. Denne gangen mener Helvig at prosjektet kan bli realisert.

- Hadde det ikke vært for finanskrisen, ville vi vært i gang allerede, sier han.
Enovas programansvarlige Espen Kristoffersen er ikke enig i at det ville vært bedre for vindkraftnæringen med et nytt støttesystem, men sier at de vurderer å knytte krav om bygging til alle nye tilsagn om støtte.

Vurdere reglene
Statssekretær Sigrid Hjørnegård (Sp) i Olje- og energidepartementet er klar over problemet med bedrifter som søker støtte på nytt når de økonomiske rammebetingelsene endres. Hun mener Enova bør gå inn og vurdere reglene for støtte slik at bedriftenes muligheter for å søke om midler til de samme prosjektene begrenses.

- Det er veldig viktig at den støtten som gis er utløsende for prosjektene. Av den grunn bør støtten gis på en slik måte at det blir fattet en konkret investeringsbeslutning. Derfor er det viktig at Enova går i gang med en vurdering av hvordan en skal stramme inn reglene for støtten, sier Hjørnegård til NTB.