Fikk milliongebyr - godtar ikke boten

Konkurransetilsynet har ilagt to entreprenørselskaper i Trøndelag gebyrer på henholdsvis fem millioner og to millioner kroner for ulovlig anbudssamarbeid. Grunnarbeid AS, som er ett av firmaene, avviser boten fra Konkurransetilsynet.

Konkurransetilsynet mener det ulovlige samarbeidet skjedde i forbindelse med en anbudskonkurranse om rehabilitering av fem broer i Nord-Trøndelag i 2007. Grunnarbeid AS vil nå prøve saken i retten.

To anbud
- De to selskapene, Grunnarbeid AS og Gran & Ekran AS, utvekslet priser og informasjon før de innga hvert sitt tilbud i anbudskonkurransen, skriver Konkurransetiilsynet i en pressemelding.

Konkurransen var utlyst av Steinkjer kommune, og de to tilbudene var de eneste som kom inn. Kommunen reagerte på at prisene var unormalt høye, avlyste konkurransen og tok kontakt med Konkurransetilsynet.

Hadde ikke til hensikt å vinne
- Samarbeidet mellom entreprenørselskapene ledet til en felles forståelse om hvem som skulle fremstå med det beste tilbudet. Overfor kommunen ble det skapt et inntrykk av at selskapene innga to uavhengige og konkurrerende tilbud. I virkeligheten innga Gran & Ekran sitt tilbud uten å ha til hensikt å vinne anbudskonkurransen, forteller etterforskningsdirektør Eirik Stolt-Nielsen i Konkurransetilsynet.

Konkurransetilsynet mener dette ble gjort for at Grunnarbeids tilbud skulle fremstå som rimelig og konkurransedyktig.

Samarbeid som begrenser konkurransen, er forbudt etter konkurranseloven. Tilsynet mener at de to selskapene har handlet i strid med dette forbudet. Grunnarbeid har derfor fått et overtredelsesgebyr på fem millioner kroner, mens Gran & Ekran får et overtredelsesgebyr på to millioner kroner.

- Formålet med en anbudsprosess er å skape konkurranse mellom tilbyderne, slik at oppdragsgiveren kan velge et tilbud som gir en så effektiv bruk av ressursene som mulig. Når tilbydere som tilsynelatende er konkurrenter, samarbeider på denne måten, faller hele grunnlaget for anbudskonkurransen bort, sier Stolt-Nielsen.

Avviser boten
Grunnarbeid AS reagerer kraftig på boten fra Konkurranmsetilsynet og måten de har fremstilt saken på.

- Vi har blitt feilaktig anklaget av Konkurransetilsynet for ulovlig prissamarbeid med entreprenør Gran/Ekran AS, sier økonomisjef og styremedlem John Peter Alstad i Grunnarbeid AS.

Anbudsinnleveringen skjedde den 13. august 2007, og det var kun to firma som leverte anbud, Grunnarbeid AS og Gran/Ekran AS.

- I forbindelse med anbudet samarbeidet Grunnarbeid med Gran Ekran i den hensikt å benytte Gran/Ekran som underentreprenør i prosjektet. Det var to grunner til at vi ønsket et slikt samarbeid: Ressursmangel og lite tilgjengelig kapasitet i Grunnarbeid på det antatte gjennomføringstidspunktet, samt at selskapet har hatt stor nytte av og gode erfaringer med lokale entreprenører på utenbys prosjekter. Underveis i anbudsprosessen ga Gran/Ekran beskjed til Grunnarbeid om at Gran/Ekran også ønsket å levere anbud på selvstendig grunnlag, da de hadde mottatt henvendelse fra Steinkjer Kommune med sterk oppfordring om å "gi pris". Gran/Ekran ønsket etter eget utsagn å imøtekomme kommunens ønske for å komme i posisjon for senere prosjekter i kommunens regi. Derfor ba Gran/Ekran på det tidspunktet Grunnarbeid om pris på de arbeidene som de, dersom de fikk tilslag på prosjektet (som laveste anbyder), ikke hadde intensjon om å utføre selv. Grunnarbeid ga altså Gran/Ekran priser på visse arbeider som eventuell underentreprenør, akkurat som Gran/Ekran ga Grunnarbeid priser på arbeider vi anså vi måtte sette ut. At det på tidspunktet for anbudsåpning kun viste seg å være to anbydere, Grunnarbeid AS og Gran/Ekran AS, var selvsagt umulig for Grunnarbeid og/eller Gran/Ekran å forutse. Men det var svært ufordelaktig for Steinkjer Kommune. Hadde en annen entreprenør også valgt å levere anbud på prosjektet ville Steinkjer Kommune fått en prissammenligning som ville vært nyttig for dem, og muligens renvaskende for oss, men det skjedde altså ikke, utdyper Alstad.

Han sier videre: - Steinkjer Kommune reagerte, som vi har forstått i ettertid, på at anbudsprisene var vesentlig høyere enn det kommunen hadde budsjettert med. Når de i tillegg sammenlignet anbudene og så at det i anbudet til Gran/Ekran i stor grad var benyttet priser som var direkte i samsvar med prisene Grunnarbeid benyttet i sitt anbud, ble det påstått ulovlig prissamarbeid av Steinkjer Kommune. Den høye prisen beror på at anbudet besto av svært mange usikkerhetsfaktorer som måtte prises høyt. I tillegg var det en god del mangler i anbudsbeskrivelsen; disse manglene alene ville forklare store deler av avviket mellom anbudssum og budsjettet til Steinkjer Kommune, sier Alstad.

Etter ett år og tre måneders saksbehandling i Konkurransetilsynet er Grunnarbeid nå ilagt et overtredelsesgebyr på 5 mill. kr. hvor det påstås at selskapet har brutt konkurranseloven gjennom å konspirere med en konkurrent.

- Grunnarbeid AS avviser påstanden om at vi har konspirert til prissamarbeid, i trygg forvissning om at vi ikke har gjort noe forsøk på ulovlig virksomhet. Skulle vi i denne saken ha nærmet oss eller tråkket over noen juridiske grenser, er det i så fall verken planlagt eller konspirert, men i juridisk villfarelse, legger Alstad til.

Grunnarbeid AS akter å få prøvet vedtaket fra Konkurransetilsynet rettslig, og ser frem til å få klargjort omstendighetene rundt denne saken for offentligheten.