Norske moreller overtar markedet

Norske moreller begynner å overta for utenlandske. Årets avling blir av god kvalitet, forsikrer morellprodusentene. Prisen blir på nivå med de siste årene.

Leder i Hordaland Bondelag, Marta Bjørgum Meland, forteller at de første norske morellene begynte å komme rundt 1. juli i Hardanger.

Men det er små kvanta av tidligmoreller i Norge, så de utenlandske har dominert markedet hittil. Nå er norske kjøttmoreller modne og snart klare til å sendes ut på markedet.

Kvalitet
- Mesteparten av morellene kommer i salg fra 20. juli og en måneds tid framover. Det har vært fint vær i år, og kvaliteten er veldig god, sier Meland, som driver morellproduksjon i Lofthus ved Sørfjorden.

De norske morellene kommer når sesongen ebber ut for de utenlandske konkurrentene. De tre viktigste områdene for morelldyrking i Norge er Midt-Telemark, Hardanger og Lærdal. Mens moreller har flere hundre år lange tradisjoner i Hardanger, er det de siste ti årene at bønder i Lærdal har bygget opp denne produksjonen.

Til slutten av august
Også i Lærdal er utsiktene for årets avling gode, forteller Rikard Lysne. Han er styreleder i Lærdal Grønt, som omsetter morellene fra dyrkerne i kommunen. I år regner han med at avlingen totalt vil komme opp i 140 - 150 tonn.

- Vi ligger litt etter Hardanger i modning, og den fordelen prøver vi å utnytte ved å satse på sene sorter slik at vi kan strekke sesongen lengst mulig, sier Lysne. Han regner med at de første Lærdals-morellene kommer på markedet i begynnelsen av august og at de kan levere fram mot slutten av måneden.

Eksport
Det meste av morellhøsten går til norske kjøpere, men morelldyrkerne satser også på eksport. Norske moreller er et luksusprodukt i utlandet. Noe av årsaken er at de norske morellene kommer når markedet begynner å bli tømt for andre lands produksjon.

- Det er viktig for oss at sesongen er ferdig i utlandet når vi kommer på markedet. Vi ser at morelldyrkere i flere land prøver å legge produksjonen i områder som er høyere over havet for å konkurrere med oss, sier Meland.

Pris
Hun frykter ikke utenlandsk konkurranse med det første.

- Vi får som regel omsatt de morellene vi har. Prisen er avhengig av mengden som kommer ut på markedet. Det har ikke vært noen vesentlig prisstigning de siste årene. Jeg vil tro prisen til forbruker vil ligge på 80 - 100 kroner når sesongen er i gang.

- Vi produsenter får mindre enn det halve, sier Meland, som mener morellproduksjon kan konkurrere med andre driftsformer i jordbruket når det gjelder lønnsomhet.