Giardia-ofre i Bergen til sak

21 Giardia-rammede er klare for å møte Bergen kommune i retten etter at de fikk nei til oppreisningserstatning, skriver bt.no. Fem-seks andre vurderer å slutte seg til.

- Vi ønsker å få en rettslig prøving av kommunens handlemåte i denne saken. Det er umulig for oss å skjønne at de ansvarlige skal slippe så lett unna, selv om man kanskje ikke kan legge skylden på en enkelt person, sier Ingrid Johannessen, leder av Sterk, interesseforeningen for Giardia-rammede i Bergen.

84 bergensere som ble langtidssyke etter å ha blitt smittet av Giardia-parasitten høsten 2004, hadde håpet å få erstatning fra Bergen kommune for plagene sine. Da byrådet i april avslo slik erstatning, ble det øyeblikkelig varslet at det kunne gå mot tidenes massesøksmål. De 84 hadde krevd en oppreisningserstatning på mellom 100.000 og 200.000 kroner hver, i alt omkring 15 millioner kroner. Alle fikk nei. Avslaget var forankret i Riksadvokatens avgjørelse som slo fast at Bergen kommune ikke hadde utvist «grov uaktsomhet» verken i forkant av utbruddet eller når det gjaldt håndteringen i etterkant.

Sterk har 48 medlemmer. - Mange av dem er fremdeles helt utenfor arbeidslivet, noen er delvis i jobb, og bare få er tilbake på fulltid. De aller fleste har fortsatt plager som følge av smitten, sier Ingrid Johannessen.

Giardia-parasitten ble påvist i Bergens drikkevann høsten 2004. Svartediket viste seg å være smittekilden. 1400 personer fikk påvist Giardia-smitte. Minst 4000 andre kan ha vært smittet uten at det ble diagnostisert, ifølge en ekstern rapport. 40 av 124 pasienter som ble undersøkt på Haukeland Universitetssykehus var fortsatt syke to år etter utbruddet. Bergen kommune ble politianmeldt av Norges Miljøvernforbund etter utbruddet, men Riksadvokaten besluttet at saken skulle henlegges.