Boligalarm gir falsk trygghet

Norge ligger i verdenstoppen i antall boligalarmer og salget øker. Falsk trygghet, mener Huseiernes Landsforbund.

Over 14 prosent av alle boliger i Norge har nå alarm. Målt i forhold til antall innbyggere, er det trolig flere enn noe annet land i verden. Snittet i EU er på 4 prosent.

Politiets tall viser at antall innbrudd i boliger og leiligheter har gått noe ned de siste årene. I år har det imidlertid vært en økning. Huseiernes Landsforbund mener likevel at det for de fleste er unødvendig å skaffe seg alarm.

- Sannsynligheten for innbrudd blir vesentlig mindre. Men månedsprisene er veldig høye. Når de fleste vil få alt som blir stjålet dekket av forsikringen, blir alarm en ren utgift, sier administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund til Bergens Tidende.

Han mener boligalarmene i mange tilfeller gir en falsk trygghet.

- Vekterne kommer ikke før etter en halvtimes tid. Da er tyvene borte for lenge siden, sier han.

Markedssjef Kenneth Ø. Monsen i boligselskapet BOB i Bergen er enig.

- Det har vært en økende trend med såkalte sjokkbrekk, der tyvene er borte på få minutter. Da hjelper det lite med en alarm, sier Monsen.

Ifølge direktør for Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO), Arne Dulsrud, er det ikke nødvendigvis innbruddsbildet som får nordmenn til å hamstre boligalarmer.

- Vi har nok å gjøre med psykologiske mekanismer. Hvis man ser at naboen har alarm føler man seg usikker. Det gjør noe med kjøpeviljen, sier han.