Gir 1,1 milliarder til vindkraft

Enova gir 1,1 milliard kroner til fire vindkraftprosjekter. 61 nye vindmøller skal i drift, og statens satsing blir godt mottatt.

- Dette er den største vindkrafttildelingen noensinne. Vi har god fart og tro på at vi kan nå målet vårt om mer vindkraft innen 2010, sier statssekretær i Olje-og energidepartementet, Sigrid Hjørnegård, til NTB.
De fire prosjektene er Fakken i Karlsøy, Nygårdsfjellet i Narvik, Hundhammerfjellet i Nærøy og Høg-Jæren i Time og Hå.

Nok vind
- Det er bra at det blir litt fart i sakene. Og er det noe vi har nok av på Jæren, så er det vind, sier ordfører i Time kommune Arnfinn Vigrestad (KrF).

Med 511,6 millioner nye kroner håper ordføreren på oppstart før året er omme. Men også tidligere har Høg-Jæren fått penger, uten at det har blitt noen utbygging.
Frp synes også det er bra at det skjer noe på vindkraftfronten, men er kritisk til tempoet og helheten i regjeringens politikk.

- Det er rart de ikke prioriterer prosjekter i Midt-Norge. Tildelingen gir én vindmølle i denne regionen, mens det er bygget mobile gasskraftverk for 2,5 milliarder kroner, sier partiets energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen.

- Vil bygge
Det anslås at vindkraftprosjektene vil gi cirka 200 arbeidsplasser under utbyggingen, og totalt rundt 20 faste arbeidsplasser de neste 25 åra.
- I disse tider betyr det mye for entreprenørbransjen. I anleggsperioden skal det lages veier og støpes fundamenter, og dette vil komme lokale næringskrefter til gode, sier ordfører Vigrestad.

Øyvind Isachsen, generalsekretær i Norsk vindkraftforening, mener det aller viktigste er at det blir mer fornybar energi i Norge.

- Vindkraft kan også eksporteres mot euro, og det er bra. Nå er det fire fornøyde utbyggere som jeg vet kommer til å bygge, sier Isachsen.

Positive naturvernere
Norges Naturvernforbund har tidligere protestert mot Høg-Jæren-prosjektet, som ligger i kommunene Time og Hå.
- Det vil gjøre store inngrep i naturen, men den kampen har vi tapt, så tildelingen overrasker ikke. Vi vil derfor ikke være altfor kritiske og mener tildelingene alt i alt er bra, sier leder Lars Haltbrekken.
Ordfører Vigrestad i Time sier prosjektet har møtt lite politisk motstand i kommunen, men at enkeltpersoner og grunneiere har vært kritiske.

- Vi kommer ikke bort fra at vindmøller synes i landskapet, og anleggsveier og andre ting gjør inngrep i naturen. Men samtidig trenger vi mer klimavennlig energi for å møte klimautfordringene, sier statssekretær Sigrid Hjørnegård.

Ny runde i høst
Allerede i september kan nye vindkraftprosjekter søke om penger, men det er usikkert hvor mange flere som får støtte innen utgangen av 2010.

- Søkere må oppfylle kriterier som er knyttet til nettkapasitet og rettskraftig konsesjon. Av Enovas kriterier er kostnadseffektivitet det viktigste, sier administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad til NTB.

- Når blir det lønnsomt å produsere vindkraft i Norge?
- Det kommer an på kraftprisen, og det ikke opp til meg å spå. Vi gjør dette for at aktørene skal lære seg å bygge organisasjoner, lære teknologien og sørge for at den tilpasses norske forhold, sier Nakstad.

I dag blir prosjektenes investeringskostnader halvfinansiert av Enova.