Istandsetter Bjørnsons fødested

I forbindelse med kulturminneåret 2009 vil Statsbygg restaurere Bjørnstjerne Bjørnsons fødehjem, Bjørgan prestegård.

Restaureringen skal etter planen være ferdig til 100-årsmarkeri Restaureringen skal etter planen være ferdig til 100-årsmarkeringen av forfatterens død i 2010.

Prestegården ligger på Kvikne i Tynset kommune og består av et laftet toetasjes våningshus med stående tømmermannspanel og torvtak. Bygningen ble flyttet til tunet på 1780-tallet og er en tydelig representant for presteboliger fra slutten av 1700-tallet og begynnelsen av 1800-tallet. Bygningen er fredet.

Grunnplanet, og særlig innredningen, er forseggjort og ikke typisk for distriktets gårdsanlegg. Interiørets overflater er autentiske og sjeldent godt bevart. For eksempel er det pussede vegger, og både vegger og gulv er marmorerte eller ådringsmalte (påmalt imitasjon av ulike tresorter), alt med patina fra århundrers bruk.

Bygningen har meget stor kulturhistorisk verdi, men den har også personhistorisk verdi fordi Bjørnstjerne Bjørnson tilbrakte sine første leveår på Bjørgan. Anlegget brukes i dag som museum i samarbeid med Nord-Østerdalsmuseet.

Istandsettingsarbeidene vil foregå i tett samarbeid med Riksantikvaren.