Tidligere Vest Tank-eier taper 70 millioner

Den tidligere eieren av Vest Tank krevde kjøperen for 40 millioner kroner men må i stedet selv ut med 30 millioner kroner etter eksplosjonen i 2007.

Den tidligere eieren, forretningsmannen Trond Emblem, solgte tankanlegget i Gulen i Sogn og Fjordane til selskapet Alexela Norway Holding i mai 2007. Dagen etter eksploderte to tanker ved anlegget. Ingen personer ble alvorlig skadd, men ulykken førte til store materielle skader.

Det er senere kommet fram at det ble lagret giftig avfall på tankene, og folk i vid omkrets har hatt helseplager etter eksplosjonen. Oppryddingen har tatt lang tid og blitt svært kostbar.

Krav og motkrav
Kjøpesummen var 73 millioner kroner. Alexela har betalt 33 millioner, men holdt tilbake resten. Emblem gikk derfor til sak med krav om å få ut resten av kjøpesummen, 40 millioner kroner.

Alexela gikk til motsøksmål og krevde over 100 millioner kroner av Emblem for kostnader til opprydding, gjenoppbygging og tap ved driftsavbrudd.
I dommen, som ble avsagt tirsdag, er Emblem dømt til å betale til sammen 91 millioner kroner i erstatning for tømming, opprydding og gjenoppbygging av anlegget. Han er derimot frifunnet for krav om erstatning for driftsavbrudd.

Må ut med 30 millioner
Til fradrag i summen på 91 millioner kroner går til sammen 32 millioner kroner, i første rekke det som er utbetalt i forsikring samt forventet skattebesparelse for Alexela.

Emblem skal dermed betale 59 millioner kroner samt en sum på drøyt 11 millioner kroner som var et mellomværende mellom de to partene. Fra den samlede summen på 70 millioner kroner går de 40 millionene som gjensto av kjøpesummen. Emblem må derfor betale 30 millioner kroner til Alexela innen 14 dager, ifølge dommen.

Emblem ønsker selv ikke å kommentere dommen, men viser til sin advokat, Per Magne Kristiansen.
Kristiansen sier til NRK at ut fra det opprinnelige kravet fra Alexela, kunne dommen vært verre.

- Fornøyd
- Vi er meget fornøyd med dommen. Vi har fått medhold i hovedspørsmålene, sier advokat Erik Myhr Nilsen, som har ført saken for Alexela.

- Punktet der vi ikke har fått medhold, erstatning for driftsavbrudd, får vi se nærmere på
Han framholder også overfor NTB at denne dommen er en oppreisning for Alexela og dets hovedeier Trafigura.
- Det er ikke et utenlandsk selskap som bærer skylden for det som skjedde. Tvert imot har Alexela vist vilje til å gå inn og rydde opp. Selskapet har brukt store beløp på dette arbeidet, penger de ikke kan tjene inn igjen på svært mange år, sier Myhr Nilsen.

Ikke driftsavbrudd
Alexela ville ha dekket driftsavbrudd med 2,3 millioner kroner per måned siden eksplosjonen. Dette avviser retten ved å vise til at Alexela ikke har gjort det som var mulig for å fortsette den opprinnelige driften. I stedet er det satset på bygging av en oljeterminal. Dermed er ikke grunnlaget for erstatning for driftsavbrudd til stede, heter det i dommen.

Eksplosjonen i juni 2007 førte til betydelige helseplager hos lokalbefolkningen i Gulen og nabokommunen. Eksplosjonen har blitt etterforsket gjennom to år av Økokrim, som nylig bestemte å ta ut tiltale mot Trond Emblem og to andre som arbeidet for Vest Tank.