Snart må alle bygge etter nye energikrav

Fra 1. august må alle bygge etter de nye energikravene.

Nye energikrav til nybygg var på plass fra 1. februar 2007. Overgangsreglene la opp til en periode der det kunne velges om det skulle bygges etter gamle eller nye energikrav.

- 1. august 2009 er denne perioden over, sier kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa.For å gi bygningsmyndigheter, tiltakshavere og byggenæringen tid til omstilling til nye krav, la regjeringen opp til en overgangsperiode på 2 1/2 år da de nye kravene ble innført i 2007.

For å styrke kompetansen i byggenæringen ble det satt av fire millioner kroner til veiledningsmateriell, byggdetaljblader, seminarer og kurs. Det er holdt mange kurs, både fra myndighetenes side, og i regi av byggenæringen.

- Jeg har registrert at flere aktører i byggenæringen fortsetter med opplæring utover høsten, sier Kleppa. Det er altså fortsatt mulig å bli oppdatert på de nye energikravene.

Fra og med 1. august 2009 skal kommunene avslå søknader og meldinger der det er prosjektert etter gamle energikrav.

De nye energikravene innebærer en skjerping i forhold til tidligere krav på cirka 25 prosent. Energikravene er basert på kvaliteter som gir nybygget en god energistandard over tid. Det betyr for eksempel bedre isolasjon i gulv, vegger og tak. Etter de gamle kravene bygges det med cirka 20 centimeter isolasjon i yttervegg. Nye krav innebærer 25 centimeter isolasjon.

- Nye energikrav er en viktig oppfølging av Soria Moria-erklæringen der Regjeringen varslet at vi vil gjøre lavenergiboliger til standard, redusere bruken av elektrisitet til oppvarming og øke bruken av alternative energikilder, sier Kleppa.

Les brevet til kommunene