Vil ha nye miljøkrav for Tesse- og Tokke-verkene

Norges Naturvernforbund krever at det fastsettes nye og moderne miljøkrav når konsesjonene for Tesse- og Tokke-reguleringene, og andre eldre vannkraftkonsesjoner, skal revideres.

Kravet blir satt fram i et brev til Olje- og energidepartementet, som om kort tid skal ta stilling til konsesjonskravene for Tesse-reguleringen i Lom og Skjåk kommuner i Oppland. En revisjon av konsesjonskravene er også under arbeid for Tokke-Vinje-vassdraget i Telemark, der reguleringen omfattet 25 elver og 16 reguleringsmagasiner.

Naturvernforbundet påpeker at nærmere 400 vannkraftkonsesjoner kan tas opp til revisjon fram mot 2022.

Sterk misnøye
Naturvernforbundet uttrykker samtidig sterk misnøye med revisjonen som ble foretatt i fjor av konsesjonsvilkårene for reguleringen av Vinstra-vassdraget i Oppland.

«Det ble ikke gitt krav til sommervannstand i Bygdin og Vinsteren, og det ble gitt minstevannføring kun for én av fire elvestrekninger. På tross av at Norge er forpliktet av EUs vanndirektiv, ble ikke dette direktivet nevnt. Berørte kommuner mener miljøhensyn er tilsidesatt av rene produsentinteresser», heter det i brevet.
Naturvernforbundet skriver at Vinstra-revisjonen «ikke bør være førende for de kommende revisjonssakene.»

Harde naturinngrep
Naturvernforbundet argumenterer med at mange av konsesjonene som skal revideres, er fra 1950- og 1960-tallet, og gjelder «noen av de hardeste naturinngrepene i norsk vassdragsnatur».

«Bare et fåtall har pålegg om minstevannføring, og for reguleringsmagasinene er det kun fastsatt høyeste og laveste regulerte vannstand uten noen regler for manøvreringen», heter det i brevet.

Naturvernforbundet mener at dersom disse konsesjonene pålegges strengere miljøvilkår, vil dette ha stor betydning for norsk vassdragsnatur.

Behovet for strengere konsesjonsvilkår hevdes å være blitt enda større enn tidligere på grunn av liberaliseringen av kraftmarkedet, økt eksport av elektrisk kraft og såkalt effektkjøring der produksjonen endres i takt med varierende spotpriser.

Stortingets vilje
Naturvernforbundet mener å finne støtte for sine synspunkter i en uttalelse fra Stortingets energi- og miljøkomité om EUs vanndirektiv. Komiteen uttaler blant annet om gamle vannkraftverk at «potensialet for miljøforbedring kan være stort med bare litt vannslipp.»

Naturvernforbundet oppsummerer med krav om at myndighetene må fastsette minstevannføring og sommervannstand der det ikke allerede er slike pålegg til kraftverkene, at revisjonene må sikre en økologisk tilstand i tråd med EUs vanndirektiv, og at økt nedbør som følge av klimaendringer «må komme naturen til gode».