Prioriterer energi-løsninger

Tre av fire arkitekter sier de i stor eller svært stor grad bevisst prioriterer løsninger som gir spesielt lave energikostnader ved planlegging av nye bygg.

Dette viser en fersk undersøkelse som Norstat har gjennomført for Byggutengrenser.no, bransjeorganisasjonen for mur og betong.

Nye byggeforeskrifter og miljøhensyn vil bidra til at bransjen i årene fremover vil være tvungen til å vurdere nye energisparingsløsninger.

Nye byggeforskrifter fremmer nye oppvarmingsløsninger
Fra august i år blir teknisk forskrift til byggverk vesentlig strammet inn. De nye forskriftene stiller krav til varmegjenvinning i nye bygninger, og skal bidra til om lag 25 prosent mindre energiforbruk til oppvarming For å oppnå høy grad av varmegjenvinning må det benyttes balanserte ventilasjonsanlegg som drar nytte av varmen i den ventilerte luften.

I mange land er et av hovedargumentene for å bygge i mur og betong at dette i betydelig grad kan bidra til å holde energikostnadene lave under byggets levetid. Dette holder ikke i Norge.

- Her i landet kan de se ut som tilgang på billig energi bremser utviklingen og bevisstgjøringen rundt alternative oppvarmingsformer og energiutnyttelse. Ved å stramme inn byggeforskriften og sette krav til energieffektivitet og miljøriktige varmeløsninger i nye bygninger kan Norge kutte CO2 utslippene sine betraktelig, sier Brita Dagestad, overingeniør i Bygningsteknisk etat i Oslo.

Bransjen lite fremtidsrettet
For å tilfredsstille de nye kravene må bransjen tenke nytt, og det er da et tankekors at 40 prosent av de spurte arkitektene og utbyggerne i den samme undersøkelsen svarer at de synes norsk byggebransje er lite fremtidsrettet i valg av miljøvennlige former for energisparing. De nye forskriftene kan være lettere å etterleve dersom man utnytter varmelagringsevnen til tunge konstruksjoner som mur og betong.

Utnytt varmelagringsevnen i mur og betong
Alle har opplevd hvordan svaberget fremdeles er varmt lenge etter at solen har gått ned. Mur og betong har de samme egenskapene som svaberget. Og bygger du riktig, får du et hus som magasinerer varme om dagen og avgir den utover natten. I byggeterminologi kalles fenomenet varmelagringsevne.

- Ved å utnytte varmelagringsevnen eller den termiske masse i mur og betong kan man få et svalere hus om sommeren, og et varmere hus om vinteren. Redusert behov for kjøling og ventilasjon gir lavere investerings- og driftskostnader til tekniske installasjoner. De nye byggeforskriftene angir maksimumskrav til energiforbruk for alle nybygg, og det er kun i mur- og betongbygg varmelagringsevnen kan utnyttes effektivt, sier Ole H. Krokstrand i Byggutengrenser.no.

Viktig klimatiltak
Ved å frigjøre energi er det mulig å erstatte fossilt energibruk som fører til klimagassutslipp. Energieffektivisering er derfor et svært viktig klimatiltak. Over 40 prosent av Norges totale energibruk skjer i byggsektoren. Med fokus på energisparing kan Norges CO2 utslipp minskes dramatisk, samtidig som vi får frigjort elektrisitet til andre formål enn oppvarming. Utnyttelsen av varmelagringsevnen til tunge materialer kan i næringsbygg gi inntil 20 prosent lavere energiforbruk. I undersøkelsen fremgår det at nesten 80 prosent av de spurte er klar over de store energisparemulighetene som ligger i utnyttelsen av termisk masse. Likevel er det få utbyggere som benytter seg av denne muligheten.