Unngå oversvømmelse etter ferien

Rens sluket før du reiser på ferie. Når du kommer hjem kan det ha gått tett.

Det er mange ting å huske på når du skal overlate boligen til seg selv for en lengre periode. Å rense sluket er kanskje en av de viktigste, siden sluk tilkoblet dusj eller dusjkabinett ofte ikke får tilstrekkelig vanntilførsel til å være selvrensende.

- Sluk som ikke renses jevnlig fylles gradvis opp med hår, smuss og fett. Særlig i perioder uten vanntilførsel kan denne materien stivne og tette deler av slukets utløp, sier Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk.

Resultatet blir at første dusj etter ferien medfører redusert avrenning fra sluket og vann utover badegulvet, noe som gir økt risiko for fuktinntrenging i gulvkonstruksjonen. Dette kan fort bli en kostbar affære - bare i 2008 utbetalte norske forsikringsselskaper ca 2,5 milliarder kroner som følge av vannskader.

- Trøsten er at det ikke koster noe å unngå en slik ubehagelig opplevelse. Renser du sluket før du drar, er du sikret mot oversvømmelse når du kommer hjem, sier Fiskum.

For å være på den sikre siden bør sluket renses en gang i året. Bruk en engangshanske!

Har du spørsmål om vannskader, ta kontakt med Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk. På Vannskadekontorets hjemmeside (www.vannskadekontoret.no) kan du laste ned brosjyrer om forebygging av vannskader.