To av tre kommuner uten plan mot skogbrann

Forsikringsbransjen er skremt over ferske tall som viser at bare hver tredje kommune har planer mot skogbrann, tross pålegg fra myndighetene.

Etter skogbrannen som herjet på Froland sist sommer, rykket Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ut med krav om at alle landets kommuner med skogsområder skulle ha en egen beredskapsplan mot skogbrann.

Froland-brannen var den største i Norge på 150 år. 19 kvadratkilometer produktiv skog ble svidd av.

Store skogkommuner
Nå er det igjen stor skogbrannfare over store deler av landet. Men fortsatt har to av tre kommuner ingen beredskapsplan mot skogbrann, viser en gjennomgang Nationen har foretatt.

Blant syndebukkene er store skogkommuner som Steinkjer, Selbu, Høylandet, Kongsberg og Ringerike.

Skremt
Markedsdirektør Kjetil Løge i forsikringsselskapet Skogbrand er lite imponert:

- Dette er skremmende. Vi har vært klar over at beredskapen har vært for dårlig mange steder, men vi er nok overrasket over disse tallene, sier han til avisen.
Arnstein Pedersen, som er leder for avdeling brann, redning og sivilforsvar i DSB sier at han har inntrykk av at landet som helhet likevel er bedre rustet for skogbrann nå enn før Froland-brannen.

- Vi har ikke tall for det, men kontakten med folk rundt om i norske brannvesen viser det, sier han.

Pedersen sier at DSB må gå gjennom undersøkelsen som er grunnlaget for Nationens tall, før direktoratet vil kommentere opplysningene.