Konsesjon for fjernvarmeanlegg i Gjøvik

NVE har gitt Daimyo Rindi Energi AS konsesjon for å bygge og drifte et fjernvarmeanlegg i Gjøvik sentrum og omegn. NVE avslår samtidig konkurrerende søknad fra Eidsiva Bioenergi AS.

Daimyo Rindi Energi planlegger å bygge et energigjenvinningsanlegg ved Dalborgmarka avfallsdeponi, 4 km sørvest for Gjøvik sentrum. Grunnlasten i anlegget kommer fra forbrenning av avfall og deponigass, og som spiss- og reservelast vil det bli installert olje- og gasskjeler. Daimyo Rindi Energi vil i tillegg til konvensjonell vannbåren fjernvarme, også levere prosessdamp til industribedrifter på Gjøvik. Samlet installert effekt i fjernvarmeanlegget vil være omlag 74 MW, noe som dekker et varmebehov på om lag 152 GWh årlig.

Konsesjonsområdet omfatter om lag halvparten av det tettbygde området nord for Gjøvik sentrum. Konsesjonsgrensen går deretter i retning til Hunndalen øst ved Askimhaugen. Videre følger konsesjonsgrensen vestsiden av Hunnselva frem til Breiskallen. Herfra går konsesjonsgrensen ned til Mjøsa i øst.

Etter NVEs vurdering er fordelene ved anlegget overveiende i forhold til ulempene. Anlegget er videre vurdert til å medføre akseptable miljøvirkninger og å være samfunnsøkonomisk lønnsomt. Tiltaket vil også bidra til å oppfylle regjeringens målsetting om å øke bruken av vannbåren varme fra fornybare energikilder.

NVE avslår samtidig konkurrerende søknad fra Eidsiva Bioenergi AS.

Etter NVEs vurdering vil fjernvarmeanlegget i Gjøvik basert på løsningen til Daimyo Rindi Energi AS være mer samfunnsmessig rasjonelt sammenlignet med det omsøkte fjernvarmeanlegget til Eidsiva Bioenergi. NVE vurderer at Daimyo Rindi Energi har den mest gunstige tomten for plassering av en varmesentral, og Daimyo Rindi Energis løsning med bruk av deponigass og eventuell forbrenning av gammelt deponiavfall er gitt en tilleggsverdi i helhetsvurderingen av prosjektets miljøvirkninger. Videre viser NVEs beregninger at prosjektet til Daimyo Rindi Energi vil gi større samfunnsøkonomisk gevinst sammenlignet med prosjektet til Eidsiva Bioenergi AS.

Konsesjon til Raufoss Næringspark
NVE gir samtidig konsesjon til Raufoss Næringspark ANS for det eksisterende fjernvarmeanlegget i Raufoss Industripark i Vestre Toten kommune. Den delen av Daimyo Rindi Energis søknad som omfatter fjernvarmeanlegget i Raufoss Industripark avslås.

Nei til fjernvarmekonsesjon i Raufoss tettsted
Samtidig avslås søknader om fjernvarmekonsesjon i Raufoss tettsted fra henholdsvis Dalkia Norge AS, Eidsiva Bioenergi AS og Daimyo Rindi Energi AS. Etter NVEs vurdering er det et lite potensial for fjernvarme i Raufoss tettsted. NVE vurderer de miljømessige fordelene av etablering av fjernvarmeanlegg som begrenset innenfor tettstedet Raufoss. NVE mener det mer samfunnsmessig rasjonelt at planer om videre utbygging av nærvarmeanlegg i Raufoss videreføres.

Mer informasjon om konsesjonen her