Internasjonalt betong-senter etablert

Et internasjonalt senter for forskning og anvendt teknologi vedrørende alkalireaksjoner i betong (AAR) har blitt etablert på Island, ved laboratoriet til konsulentfirmaet Mannvit Engineering.

Grunnleggeren av senteret er professor Børge Johannes Wigum, som i løpet av de siste 20 årene har drevet forskning og rådgivning vedrørende AAR både i Norge og på Island.

Det internasjonale senteret jobber i nært samarbeid med ledende internasjonale eksperter innen fagfeltet, representert ved universiteter, forskningsinstitusjoner og firmaer, både i Nord Amerika, Europa og Asia.

Senterets tjenester
Senteret yter tjenester til kunder verden over, der det fokuseres på konkrete løsninger som sikrer bestandige betongkonstruksjoner for fremtiden. For betongkonstruksjoner i prosjekteringsfasen tilbys testing og rådgivning for å forebygge at skadelige alkalireaksjoner skal kunne utvikles i fremtiden. Dette gjøres bl.a. gjennom funksjonsprøvninger av betongresepter, der effekten av ulike typer tilslagsmaterialer, sementer, tilsetningsstoffer etc. testes og vurderes. I eksisterende konstruksjoner utføres konstruktive vurderinger, målinger, uttak av prøver, og vurderinger av reparasjonsarbeider. Alle disse tjenester utføres i samarbeid med de internasjonale ekspertene som sentret har til hensikt å styrke samarbeidet med ytterligere.

Senteret har også ambisjoner om å fremme internasjonalt forskningssamarbeid og fortsatt være aktive i internasjonale standardiseringskomiteer for å fortsette utviklingen av egnede universelle testmetoder. Senteret ønsker å bidra til kunnskapsformidling ved å tilby skreddersydde kurs for ulike kunders behov. Det er også senterets oppfatning at det er viktig å synliggjøre forskningsmessige behov og utfordringer, og påpeke strategier for hvordan disse best kan løses

Bakgrunn og motivasjon for senteret
- Omfattende internasjonal forskning i flere tiår har nå fremskaffet unike muligheter til å høste erfaringer vedrørende betongens bestandighet, ikke minst vedrørende alkalireaktivitet. Erfaringer fra både feltstasjoner og betongkonstruksjoner, har gjort det mulig å utvikle og benytte funksjonstester som sikrer en god dokumentasjon for produksjon av bestandig betong. Forskningsresultater som sådan har derimot liten relevans dersom de ikke anvendes i praksis, sier Børge Johannes Wigum.

Det legges vekt på at ny viten må anvendes i praksis i forbindelse med konkrete prosjekter.